Producția mare de energie eoliană ne transformă exportatori de curent. Alimentăm cu electricitate Ungaria și Bulgaria
Vântul puternic face azi ca parcurile eoliene din România să reprezinte prima sursă de generare a electricități, depășind ce livrează în piață Hidroelectrica. Mai mult, ne face net exportatori de curent, într-o perioadă în care, uzual, importăm electricitate pentru asigurarea consumului intern sau, pur și simplu, din motiv de preț mai avantajos.
Producția de energie eoliană se ridica la 2.400 MW, la orele prânzului, urmată de producția de energie hidro, cu 1.800 MW, și de hidrocarburi(termocentrale pe gaz), cu 1.575 MW.
Centrala Nucleară de la Cernavodă merge în banda ei obișnuită, între 1.300 și 1.400 MW, iar termocentralele pe cărbune produc doar puțin peste 800 MW – produc cea mai scumpă energie din piață. La o producție totală de 8.500 MW, avem un consum de doar 7.300 MW, ce rezultă într-un export net de 1.200 MW.
Când bate vântul și este soare, ponderea energiei eoliene și fotovoltaice crește imediat în Sistemul Energetic Național pentru că aceste surse, regenerabile fiind, sunt preluate automat în sistem, prin lege, plus sunt foarte competitive în piață, fiind cele mai ieftine. Sunt atât de ieftine pentru că sunt subvenționate de toți consumatorii din România, prin sistemul certificatelor “verzi”.
De asemenea, creșterea producției de energie eoliană și fotovoltaică înseamnă aproape imediat creșterea exporturilor. Pe piețele cu care suntem direct conectați, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, energia ieftină pleacă către o piață mai scumpă. În cazul de față, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie românești, aproape pe fiecare interval orar, România este net exportator în Ungaria (cu un vârf de 1.760 MWh la prânz) și în Bulgaria (cu un vârf de 1.634 MWh, la ora 05.00, de dimineață).
Prețul electricității are o medie de circa 60 de euro, la nivelul zilei de azi, cu un minim de 10 euro, la ora 05.00, de dimineață, și un maxim de 110 euro, la ora 08.00. În România, avem o capacitate instalată în parcuri eoliene de circa 3.100 MW iar în parcuri fotovoltaice, 1.800 MWh.