Întreruperile de curent se compensează. Operatorii sunt obligați să ofere despăgubiri. Rețeaua învechită cedează din cauza temperaturii
Temperaturile extreme din ultimele zile au generat un val de achiziții printre consumatori de aparate de climatizare. Pe acest fond, utilizarea excesivă a suprasolicitat rețeaua învechită care a cedat și a produs mai multe înreruperi de curent în toată țara.
Problemele de alimentare cu energie electrică s-au accentuat pe fondul caniculei. Producția a scăzut, mai ales din surse regenerabile, iar consumul a crescut. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că deși întreruperile de curent inevitabil există, nu sunt un fenomen care să nu poată fi ținut sub control.
„Avem intervale de timp care sunt cu mai multe provocări decât altele. Seara ne lipșește producția din parcurile fotovoltaice. În zilele călduroase nu bate vântul și astfel ne lipsește energia eoliană. Acest deficit l-am acoperit din importuri. Riscul unei pene generalizate de curent la nivelul României nu există, pentru că reușim să menținem sistemul în echilibru. Numărul avariilor s-a înmulțit în ultimele zile dar nu discutăm despre un fenomen care să nu poată fi controlat. Compensările pentru înreruperile de energie se realizează din taxele și impozitele aplicate companiilor energetice. Trebuie să accelerăm investițiile pentru a moderniza rețeaua învechită”, a declarat în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară”, de la Digi24, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Pe lângă întreruperile de curent anunțate ale furnizorilor de enerige, folosite la mentenanța rețelei, au existat multe situații accidentale. Căldura excesivă a determinat cetățenii să folosească în mod excesiv aparatele de climatizare. În acest context, din cauza sistemului învechit și a utilizării concomitente a aerului condiționat, rețeaua a cedat.
Potrivit legislației în vigoare, operatorii din domeniul energiei sunt obligați să ofere compensații clienților dacă există întreruperi frecvente. Astfel, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) specifică clar modul și sumele alocate pentru astfel de situații.
În categoria compensărilor intră întreruperile între 3 secunde și 3 minute. Depășirea repetată a valorilor cuprinse între minim și maxim se despăgubesc astfel:
- linii de înaltă tensiune: 300 RON peste 10 întreruperi pe an,
- linii de medie tensiune: 10 RON peste 10 întreruperi pe săptămână,
- linii de joasă tensiune: 5 RON peste 10 întreruperi pe săptămâna.
Aceste sume se scad din factura la energie a clienților, fără ca aceștia să fie nevoiți să facă o cerere în prealabil. Distribuitorii sunt obligați ca în termen de 6 ore să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru mediul urban și 12 ore pentru mediul rural.