Gazul ajunge și în Oltenia. Operatorul național de transport de gaze face licitație pentru conducte

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
conducta gaze
Foto: Profimedia

Transgaz a lansat licitație de 122 de milioane lei pentru achiziția de țeavă, robineți, fitinguri și tot felul de alte materiale necesare pentru realizarea gazoductului Tetila-Horezu-Râmnicu Vâlcea care va racorda la gaze localități din două județe, Gorj și Vâlcea. Acesta a fost declarat, în 2022, "proiect de importanță națională". Materialele vor trebui să vină în maximum 17 luni, de la plasarea comenzii pentru câștigătorul licitației care se ține în 2 iulie.

Gazul va veni în următoarele localități: – Orasul BUMBEȘTI JIU-GJ, – Comuna MUSETEȘTI-GJ, – Comuna ALIMPEȘTI-GJ, – Comuna BAIA DE FIER-GJ, – Comuna BENGEȘTI-CIOCADIA-GJ, – Comuna BUMBEȘTI-PITIC-GJ, – Comuna CRASNA-GJ, – Comuna MUSETEȘTI-GJ, – Comuna NOVACI-GJ, – Comuna POLOVRAGI-GJ, – Comuna BĂRBĂTEȘTI-VL, – Comuna COSTEȘTI-VL, – Comuna FRÂNCEȘTI-VL, – Orasul HOREZU-VL, – Comuna MĂLDĂREȘTI-VL, – Comuna MIHĂIEȘTI-VL, – Comuna PĂUȘEȘTI-VL, – Comuna PIETRARI-VL, – Comuna SLĂTIOARA-VL, – Comuna STOENEȘTI-VL, – Comuna TOMȘANI-VL, – Comuna VAIDEENI-VL, – Orasul Băbeni – VL.

La momentul lansării acestui proiect, Guvernul argumenta, în nota de fundamentare  proiectului de lege, că această conductă va alimenta  cu gaze un număr de aproximativ 90.000 consumatori casnici, un număr de 38.000 gospodării, 1.292 instituții publice (școli, primării, grădinițe, biserici, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) și de agenți economici și consumatori industriali. Aici, la capitolul consumatori industriali, este de precizat că această conductă va permite mărirea debitului de gaz către societățile comerciale de pe platforma Oltchim, pentru că aici Chimcomplex va ridica în doi ani o termocentrală în cogenerare pe gaze de 100 de milioane de euro și 110 MW putere instalată. Tot în Vâlcea, dar la CET Govora, Consiliul Județean, cu finanțarea de la Ministerul Dezvoltării (în fapt, fonduri europene din programele POIM, POIS) construiește, de asemenea, o centrală pe gaz  de 145 de MW cu termen de finalizare 31 decembrie 2026.

Pentru Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea, dar și pentru altele(cele mai multe în sudul țării dar și Dobrogea) Transgaz a făcut solicitare oficială la Bruxelles pentru a primi finanțare din fondul de modernizare. A fost refuzat, prilej pentru directorul Ion Sterian să arunce “săgeți” la adresa Comisiei Europene spunând că nu înțelege de ce nu sunt finanțate proiecte pe gaz care ajută chiar securizarea Europei. Sterian a mai spus că se va duce la bănci comerciale pentru a obține banii necesari dezvoltării acestor proiecte.

„Încercăm să contractăm un credit sindicalizat. Am chemat la discuții toate marile bănci din România, dar suntem în contact și cu JP Morgan și Goldman Sachs din SUA″, preciza Sterian. Fără a fi dat detalii ulterioare, pare că Transgaz a găsit bani pentru dezvoltare gazoducte, dat fiind faptul că, pe lângă Tetila – Râmnicu Vâlcea, pentru care se cumpără materialele necesare construcției, săptămâna trecută Transgaz a scos la licitație un alt proiect de gazoduct. Tot în Oltenia, tot refuzat anterior la finanțare de UE. Este vorba de Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, care va aduce rețea în zona Mehedinți – Caraș Severin, un proiect care costă 489 milioane lei.

România are un grad de racordare a gospodăriilor la gaze de 40%. Ungaria, spre exemplu, are de 90%. Consumul de gaze al României, atât casnic cât și industrial este, în 2024, la cele mai mici niveluri dintotdeauna.