Fotovoltaicul scoate din piață până și Hidroelectrica. Termo pe gaz, prima sursă de generare a electricității din țară
Creșterea producției de electricitate din surse fotovoltaice, care este cea mai ieftină energie, pentru că primește ca subvenție cele mai multe certificate verzi, face ca hidroenergia să scadă considerabil în pondere, așa cum se vede din datele Transelectrica, operatorul de sistem.
Cum este soare în țară și se produce considerabil în fotovoltaic, ca azi, unde suntem aproape la 1.000 MW, cum Hidroelectrica, tradițional cel mai mare producător de energie din țară, scade în ceea ce privește generarea.
Acest lucru este valabil și în scenariul unui consum scăzut de electricitate și a unui aport considerabil și din partea eolianului, cealaltă sursă subvenționată prin certificate verzi. Ajungem astfel azi într-o situație care nu se vede prea des, anume că termocentralele pe gaz să fie prima sursă a generării a electricității din țară, la 1.600 MW, în jurul prânzului.
Pe locul doi, în topul surselor, este eolianul, la peste 1.200 MW și ab ia pe locul trei găsit Hidroelectrica, cu sub 1.200 MW. Este un scenariu rarissim ca Hidroelectrica să fie a treia sursă , ca importanță, a țării, ea fiind și cel mai mare producător, per total, din punct de vedere al capacității instalate dar și un producător ieftin, cel mai ieftin dintre sursele clasice.
Cu mai multe surse ieftine producând concomitant, cărbunele este cel mai “vătămat”. Cade azi sub 700 MW, extrem de puțin pentru cei peste 2.000 de MW cât mai are putere funcțională instant. Cei doi producători rămași, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Valea Jiului, produc în cadrul unor contracte pe termen lung anterior încheiate și mai deloc în piață.
Pentru cărbune, actualul context de piață este total defavorabil, cu prețuri mici ale electricității, cu producători regenerabili care sunt preluați, prin lege, automat în sistem și sufocați de ecotaxe.