Cât de pregătiți suntem pentru iarnă: Ministrul Energiei anunță că depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%
Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%, conform datelor de la 4 septembrie, cantitatea de gaze stocată fiind cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare faţă de anul trecut. „Suntem bine pregătiţi pentru perioada rece”, a anunţat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"O nouă veste bună privind pregătirile pentru iarnă! Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%, conform datelor de la 4 septembrie 2024. Acest lucru ne asigură că suntem bine pregătiţi pentru perioada rece şi că avem resursele necesare pentru a gestiona eficient cererea de energie, inclusiv pentru a oferi suport altor state aflate în dificultate, aşa cum este Republica Moldova. Comparativ cu anul trecut, cantitatea de gaze stocată este cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare, ceea ce reflectă eforturile Ministerului Energiei de a asigura stabilitate în sistemul energetic, într-o perioadă atât de tulbure", a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Energiei a subliniat că, în cadrul recentului Comandament de Iarnă, a discutat "măsuri clare şi planuri concrete pentru a face faţă cererilor din perioada următoare".
„Obiectivul nostru principal este acela de a ne pregăti din timp, astfel încât fiecare român să aibă acces la energie fără întreruperi, indiferent de condiţiile meteorologice sau de volumul de consum. Cu depozite aproape pline şi un plan bine structurat pentru iarnă, suntem gata să facem faţă oricărei situaţii care poate apărea”, a subliniat ministrul.
În august, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunța că Uniunea Europeană are depozitele de gaze pline în proporţie de 90%, atingând acest nivel cu două luni înainte de data stabilită, ceea ce garantează alimentarea cu energie a blocului comunitar şi stabilitatea pieţelor energetice.
Din februarie 2022, Europa a încercat să se rupă de dependenţa de gazul rusesc şi s-a angajat ferm să dezvolte energiile regenerabile pentru a compensa pierderea principalului său furnizor.