Vicepreședinte ANCOM cere suspendarea activității TikTok în România

G.C. Data publicării: Data actualizării:
tiktok facebook instagram x
Foto: Profimedia

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, a anunțat că va începe procedurile pentru suspendarea aplicației TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la modul în care s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Oficialul vrea ca această interdicție să se aplice începând de joi, 28 noiembrie.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu pe platforma de socializare.

Mesajul nu mai poate fi găsit, pentru că Popescu și-a suspendat cu totul contul de Facebook. În schimb, atașăm o captură de ecran.


 

La începutul acestui an, Popescu spunea că TikTok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului.

Marți, ANCOM declara pentru Agerpres că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis notificări către TikTok, semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit. Instituția a solicitat luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România.

„ANCOM, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au informat printr-o scrisoare oficială, încă din luna august, marile platforme despre obligaţiile ce le revin odată cu demararea procesului electoral (…) Pe toată perioada de desfăşurare a campaniilor electorale, ANCOM a colaborat îndeaproape atât cu AEP, autoritatea responsabilă de buna desfăşurare a procesului electoral, cu ministerul de resort, cât şi cu Comisia Europeană. Din informaţiile deţinute de ANCOM, conform prevederilor legale şi atribuţiilor ce îi revin, AEP a transmis notificări către platforma TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi solicitând acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă TikTok nu a acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române. Astfel de solicitări au fost transmise şi către alte platforme digitale. Situaţia a fost adusă în atenţia Comisiei Europene în cadrul discuţiilor organizate de ANCOM împreună cu reprezentanţii AEP în ultimele luni, inclusiv astăzi (marţi, 26 noiembrie n.r.)”, a precizat Autoritatea de reglementare.

Instituția a mai menționat că, în cazul platformelor online foarte mari (VLOP), precum TikTok, Facebook, Instagram, YouTube etc. şi al motoarelor de căutare foarte mari (VLOSE, precum Google sau Bing), supravegherea acestora se află doar în competenţa Comisiei Europene.

„ANCOM este coordonator naţional al serviciilor digitale (DSC), dar în această capacitate nu poate dispune măsuri împotriva VLOP sau VLOSE, aria de responsabilitate a ANCOM fiind limitată la furnizorii de servicii intermediare stabiliţi pe teritoriul naţional. ANCOM a asigurat în permanenţă cadrul necesar pentru o bună colaborare între părţile implicate - marile platforme şi autoritatea relevantă - AEP. De altfel, ANCOM este în contact permanent cu Comisia Europeană, începând încă din februarie 2024, în limitele atribuţiilor ce îi revin conform Regulamentului DSA şi a Legii nr. 50/2024”, notează instituţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pe agenda şedinţei fiind „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

De asemenea, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul, discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei. DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.