Elon Musk vrea înlocuirea avioanelor de vânătoare cu drone. Măsura urmărește eficientizarea conflictelor aeriene
Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă departamentul de monitorizare a cheltuielilor guvernamentale, vrea ca dronele să înlocuiască avioanele de vânătoare în conflictele aeriene.
Miliardarul american vede cele mai moderne avioane de luptă, inclusiv F-35, ca fiind o risipă nejustificată de bani, în contextul dezvoltării tehnologiei dronelor.
„Avioanele de luptă cu pilot sunt depășite în epoca dronelor. Singurul lor rezultat este moartea pilotului într-o confruntare aeriană. În timp ce Lockheed Martin produce avionul F-35 la un cost ridicat, mii de drone ar putea fi realizate la un preț mult mai mic. Trebuie să recunoaștem, designul F-35 a fost mereu deficitar și nu oferă un avantaj strategic așa cum speră unii sau alții. Este doar un alt avion de vânătoare complex şi costisitor, lipsit de o specializare anume în luptă”, apreciază Elon Musk.
Exporturi de avioane F-35 au fost contractate recent către România, Polonia şi Germania, relatează 20 Minutes. Criticile la adresa avionului de luptă american sunt legate mai ales de costurile sale de operare foarte ridicate.
„Ceea ce face din F-35 un avion costisitor sunt programele sale informatice şi componentele electronice, nu pilotul în sine. Însă este important de menționat că o dronă militară are toate componentele electronice performante ale F-35, la un cost mult mai mic", precizează Mauro Gilli, cercetător la Şcoala Politehnică federală din Zurich.
Totuși, cercetătorul nu este de acord cu poziția lui Musk și consideră că absența unor tehnologii avansate precum F-35 încurajează rivalii SUA să se dezvolte pe nișa în care aceștia sunt vulnerabili.
„Prin simpla lor existenţă, F-35 şi bombardierul B-1 obligă Rusia şi China să facă alegeri strategice pe care altfel nu ar fi nevoite să le facă și implicit să aloce resurse bugetare adecvate pentru dezvoltarea propriilor aparate militare de zbor. Chiar dacă Musk ar avea dreptate, suprimarea acestor programe ar relaxa constrângerile asupra rivalilor SUA, ceea ce ar fi un eșec pe partea de securitate pentru americani”, explică Gilli.