România testează pentru prima dată un robot agricol autonom. Poate lucra non-stop, zi și noapte

Adam Gheorghe Data publicării:
robo
sursa foto: DigiEconomic

Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați de o companie olandeză și a fost adus pentru prima dată în România, ca să fie testat la o fermă din Călărași. Nu are cabină, nu este condus de niciun operator, poate fi operat cu telecomandă, de la distanță, dar face lucrări agricole în mod independent și autonom.

Poate lucra zi și noapte, cu oprire doar pentru a fi alimentat cu motorină sau dacă întâlnește un obstacol ori în raza sa apare un om sau animal. În acel moment, tractorul se oprește automat din deplasare și datorită programului software cu care este echipat, anunță fermierul prin satelit care este cauza problemei pentru care el, robotul, nu mai lucrează.

Are o serie de sisteme de siguranță redundante care fac, practic, imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare, este dotat cu sistem Lidar pentru detectarea oricărui obstacol.

Are un motor diesel care dezvoltă 156 cai putere, cam cât un tractor de putere medie, și poate efectua cu echipamentele specifice atașate în spate sau și în față lucrări de pregătire a solului, semănat, prășit mecanic și pulverizare de substanțe pentru protecția plantelor.

Se poate deplasa cu viteze de până la 13,5 km pe oră, iar dacă este dotat cu utilaje corespunzătoare poate face două lucrări, simultan: pregătirea solului și semănat, sau semănat concomitent cu aplicarea de îngrășăminte.

Ag Bot 5.115T2 este gestionat de pe o platformă web care permite configurarea, monitorizarea și controlul de la distanță, simultan cu colectarea de date din câmp, indiferent unde s-ar afla fermierul. Practic, acest robot agricol poate fi monitorizat inclusiv pe smartphone sau tabletă.

Mai jos puteți urmări un scurt videoclip cu ce poate să facă acest robot agricol.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media