Prioritatea comisarului european pentru securitate digitală: Reducerea dependenței UE de tehnologia chineză
Henna Virkkunen, nominalizată pentru funcția de vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică și securitate în cadrul noii Comisii Europene, își propune ca Uniunea Europeană (UE) să-și reducă dependența de tehnologia chineză.
Virkkunen, candidata Finlandei, cunoaște eforturile industriilor tehnologice din Europa de a balansa competiția globală cu preocupările de securitate: Finlanda este casa unuia dintre puținele branduri tehnologice globale de pe continent, Nokia, dar are o rețea 5G formată în mare parte din echipamente de la Huawei din China — un rival puternic al Nokia.
Aproximativ 41% din rețelele de telecomunicații ale Finlandei sunt compuse din echipamente chinezești de la Huawei, potrivit cifrelor din 2022 agregate de consultantul telecom John Strand, scrie Politico. Această cifră evidențiază dependența Finlandei de China.
Între 2000 și 2023, Finlanda s-a numărat printre primele cinci destinații din Europa pentru investițiile directe străine din China, după Regatul Unit, Germania, Franța și Țările de Jos, acumulând aproximativ 14,1 miliarde de euro în investiții de-a lungul anilor, conform unui raport realizat de grupurile Rhodium Group și MERICS.
De asemenea, Finlanda se află pe lista de supraveghere a Comisiei pentru țările care nu au implementat corect un plan din 2020 — Setul de Instrumente pentru Securitatea Rețelelor 5G, aprobat de toate capitalele UE — pentru a-și reduce dependența de furnizorii chinezi și a diminua riscurile de spionaj cibernetic și sabotaj.
Situația ar putea deveni inconfortabilă pentru Virkkunen — fost ministru și membru al Partidului Coaliției Naționale al premierului Petteri Orpo — care va avea sarcina de a presa capitalele europene, inclusiv Helsinki, să respecte linia UE în privința securității tehnologice în anii următori.
Europa trebuie să evite „dependențele critice de furnizori unici și să își protejeze lanțul de aprovizionare de furnizorii cu risc ridicat”, inclusiv prin „aplicarea eficientă a setului de instrumente 5G”, a declarat Virkkunen pentru membrii Parlamentului European înainte de audierea din 12 noiembrie care ar putea decide noua Comisie.
Regulile Finlandei privind securizarea rețelelor 5G permit autorităților naționale să interzică furnizorii dacă aceștia „pun în pericol securitatea sau apărarea națională”, dar restricțiile se aplică doar părții centrale a rețelei (sistemul central care gestionează datele) și nu rețelei extinse de stații de bază și antene care recepționează semnalele, unde Huawei domină.
Helsinki a optat pentru „una dintre cele mai puțin restrictive implementări ale setului de instrumente”, a recunoscut Hosuk Lee-Makiyama, director al grupului ECIPE. Virkkunen nu se afla în guvern atunci când Helsinki a decis măsurile.
Legăturile comerciale puternice dintre Finlanda și China pun, de asemenea, Helsinki într-o poziție dificilă atunci când vine vorba de restricționarea aprovizionării tehnologice.
„Valoarea totală a afacerilor finlandeze în China este estimată la peste 20 de miliarde de euro anual”, se arată într-un raport din 2023 al Ministerului de Externe al Finlandei, care descrie China ca „unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali.”
„Investițiile chineze joacă cel mai mare rol în Finlanda comparativ cu orice altă țară a UE, cu 8% din stocul investițiilor străine directe deținut de China, care este de zece ori mai mare decât media UE”, a spus Lee-Makiyama, referindu-se la un studiu realizat de grupul său de cercetare.
Pe de altă parte, situația pentru Nokia nu arată bine de câțiva ani. Cota de piață a liderului tehnologic finlandez în vânzările de stații de bază și antene din China — cea mai mare piață la nivel global — a scăzut la 0,9% în 2023, de la 6,2% în 2019. Potrivit lui Strand, „Finlanda a sperat că, dacă ar fi mai indulgentă cu Huawei, chinezii ar oferi câteva avantaje pentru Nokia”, dar „realitatea este că nu a venit niciun avantaj”, a spus el.
Dincolo de piața chineză, guvernele din întreaga lume au ridicat bariere împotriva utilizării echipamentelor chinezești 5G. În ciuda acestei presiuni, de care ar trebui să beneficieze rivalii Huawei, Nokia și Ericsson din Suedia, compania din Shenzhen își menține cu ușurință poziția de furnizor principal, cu aproximativ 31% din cota de piață la nivel global, potrivit celor mai recente cifre deținute de firma de cercetare londoneză Omdia, urmată de Ericsson din Europa (24%) și Nokia (20%).