O țară din Europa introduce noi reguli pentru platformele de social media. Sunt vizate, printre altele, Facebook și TikTok

Redacția Digi Economic Data publicării:
social media
sursa: shutterstock.com/

Noua autoritate de reglementare a mass-media și internetului din Irlanda, Coimisiún na Meán, a publicat luni mult așteptatul Cod privind Siguranța Online, un set de reguli pentru numeroșii giganți tehnologici care au sediul european în țară.

Autoritățile vor să se asigure că platformele de partajare video — inclusiv Facebook și Instagram de la Meta, TikTok de la ByteDance, X-ul lui Elon Musk și YouTube de la Google — își protejează utilizatorii de discursurile care instigă la ură și de videoclipurile dăunătoare. 

Cele 10 platforme vizate sunt Facebook, Instagram, YouTube, Udemy, TikTok, LinkedIn, X, Pinterest, Tumblr și Reddit. 

„Adoptarea Codului privind Siguranța Online pune capăt unei ere de autoreglementare a rețelelor sociale”, a declarat Niamh Hodnett, Comisarul pentru Siguranța Online, într-un comunicat, potrivit Politico.

Măsura aduce Irlanda mai aproape de a se conforma complet cu legislația audiovizuală a Uniunii Europene, care a impus astfel de noi măsuri de supraveghere, și a cărei transpunere întârziată a costat Dublin o amendă de 2,5 milioane de euro în februarie.

Conform noului cod, care completează regulamentul UE privind moderarea conținutului, platformele vor trebui să interzică încărcarea și distribuirea conținutului dăunător, de la videoclipuri care promovează autovătămarea sau tulburările alimentare, până la incitare la terorism sau rasism.

De asemenea, platformele vor trebui să restricționeze accesul minorilor la conținut pentru adulți, precum pornografia și violența gratuită; să monitorizeze conținutul publicitar comercial care promovează tutunul sau alcoolul; și să introducă modalități pentru utilizatori de a raporta conținutul care încalcă regulile.