Verdețurile sunt pline de pesticide. Ce au descoperit autoritățile

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
parsley
Foto: Profimedia

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) monitorizează permanent reziduurile de pesticide din legume, fructe și cereale, iar recent au fost descoperite verdețuri care conțineau pesticide peste limita maxim admisă.

Pentru anul 2024, au fost planificate pentru monitorizare 2.245 probe reprezentate de 47 de produse agricole au fost planificate pentru a fi analizate de laboratoarele acreditate în acest sens de la București și Târgu Mureș.

În cadrul programului de control oficial, până la data de 10.04.2024 au fost recepționate 444 probe de fructe, legume și cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei 01.01.2024 – 10.04.2024.

Rezultatele obținute arată că, din cele 426 probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă.

În plus, au fost primite 148 și analizate 146 probe la solicitarea producătorilor sau comercianților pentru autocontrol, toate probele analizate fiind conforme.

Din datele centralizate a reieșit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la: mărar, spanac, ceapă verde și pătrunjel. În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi având în vedere că și în anii anteriori au fost depistate neconformități la aceste produse.

ANF nu a precizat cine este producătorul și nici care este țara de proveniență a verdețurilor cu pesticide în exces.