Un produs românesc se alătură listei preparatelor culinare recunoscute la nivel european: sardeluța marinată
Comisia Europeană a aprobat, marţi, înscrierea produsului românesc "Sardeluţă marinată" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
"Sardeluţa marinată" este obţinută prin marinarea şprotului, putând rezulta trei varietăţi diferite în funcţie de marinada folosită. După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute la şprotul marinat şi aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calităţi organoleptice specifice.
În mod tradiţional, următoarele ingrediente sunt folosite pentru marinarea peştelui: sare neiodată, oţet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute, ardei iute şi seminţe de coriandru.
Denumirea produsului indică specificul materiei prime, şprotul fără cap, eviscerat şi modul de preparare (marinare).
La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, iar lista poate fi consultată într-un articol prezentat pe larg de DigiEconomic.