Turismul în Portugalia atinge niveluri record în această vară

G.C. Data publicării:
turism / Portugalia
sursa: shutterstock.com/

Numărul turiștilor străini care au vizitat Portugalia în luna august a crescut cu 5,3%, la un record lunar de 2,3 milioane, fiind cel mai aglomerat sezon de vară înregistrat vreodată. Potrivit datelor oficiale, anul 2024 poate înregistra niveluri record privind turismul, în pofida restricțiilor pe care autoritățile le-au aplicat în ultimii ani asupra închirierilor pe termen scurt și platformelor precum Airbnb.

Cei mai mulți turiști au venit din Spania, Franța, Marea Britanie și SUA, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INE) portughez, transmite Reuters.

De asemenea, numărul de vizitatori străini în Portugalia a crescut în ritm anual cu 6,7%, în perioada ianuarie - august 2024, la 13,1 milioane.

Cu toate acestea, creșterea turismului a dus și la o scumpire a închirierilor de vacanță pe termen scurt, agravând criza de pe piața imobiliară, fapt ce a declanșat proteste în Lisabona și în alte orașe din partea localnicilor care se confruntă cu dificultăți în a-și permite o locuință.

Turismul reprezintă un motor esențial al economiei, în 2023 înregistrându-se un record de peste 18 milioane de turiști. De asemenea, consumul în sector, care s-a ridicat la 43,7 miliarde de euro, a reprezentat 16,5% din Produsul Intern Brut și, conform datelor oficiale, dependența Portugaliei de turism a fost una dintre cele mai profunde din Uniunea Europeană.

Încă din noiembrie 2018, Lisabona a blocat noile înregistrări pentru închirieri pe termen scurt în unele cartiere istorice, ca parte a unui efort mai amplu de atenuare a presiunii asupra pieței imobiliare din partea turiștilor și a vizitatorilor străini. Într-un studiu publicat în noiembrie 2022, coautorul João Pereira dos Santos, cercetător la Școala de Economie și Finanțe de la Universitatea Queen Mary din Londra, a constatat că prețurile locuințelor din cartierele din Lisabona supuse interdicției au scăzut cu 9% în comparație cu alte cartiere, potrivit BusinessInsider. La începutul anului 2023, Portugalia a suspendat toate licențele noi pentru închirieri pe termen scurt la nivel național.