Trei cărți pe care le citește ministrul Finanțelor al României

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
bolos ministrul finantelor
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,  și-a îndemnat ieri urmăritorii de pe pagina personală de Facebook să recomande cărți. La un comentariu DigiEconomic, prin care i-am cerut să recomande și el, ministrul a răspuns cu trei titluri, unul dintre ele fiind al unei cărți cu o mare influență în istorie.

"Mirosul unei cărți noi: un parfum subtil și inconfundabil, care aduce cu sine promisiunea unui univers nou. Astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, vă îndemn să ne reangajăm să apreciem și să încurajăm scrisul autentic în toate formele sale. Dacă aveți recomandări de cărți care v-au influențat sau v-au inspirat, m-aș bucura să le împărtășiți cu mine", a scris Boloș.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media



Întrebat ce ar recomanda el, ministrul a răspuns cu trei titluri.

Meditații - Marcus Aurelius


“Meditații” este una dintre cele mai influente cărți din istorie. Este o serie de însemnări personale ale lui Marcus Aurelius, împărat roman între anii 161 și 180 d.Hr., în care își înregistrează notele private și ideile de filosofie stoică, un curent care promovează în principal atitudinea bărbătească în împrejurările mai puțin fericite ale vieții.

Marcus Aurelius a scris cele 12 cărți ale Meditațiilor ca sursă pentru propria sa îndrumare și autoîmbunătățire.

Triumph of the City - Edward Glaeser

“Triumful orașului” este o explorare a puterii și semnificației orașelor ca motoare ale inovației, creativității și creării de bogăție. Glaeser, profitând de expertiza sa în economia urbană, susține că orașele, în ciuda provocărilor lor, sunt cu adevărat cele mai sănătoase, mai ecologice și mai bogate (atât din punct de vedere cultural, cât și economic) locuri de trai. El pledează pentru politici care încurajează densitatea și descurajează extinderea necontrolată, în beneficiul mediului și al economiei.

Cartea abordează o varietate de teme legate de viața urbană, inclusiv disparitatea economică, sănătatea publică, impactul asupra mediului și conservarea arhitecturală. Glaeser folosește exemple din întreaga lume pentru a-și ilustra punctele de vedere, recurgând la istorie, economie și sociologie.

Grand Transitions: How the Modern World Was Made - Vaclav Smil

Lumea modernă a fost creată prin combinarea și interacțiunile complexe a cinci mari tranziții. În primul rând, tranziția demografică a schimbat, dinamica, structura și modelul rezidențial al populațiilor. Tranziția agricolă și de dietă  a condus la apariția culturilor și creșterii animalelor extrem de productive (cu sprijinul petrolului și al electricității), care au eliminat foametea, au redus malnutriția și au îmbunătățit sănătatea populațiilor, dar au dus și la o enormă irosire a alimentelor și au avut multe consecințe asupra mediului înconjurător. Tranziția energetică a adus lumea de la combustibilii tradiționali din biomasă și muncă umană și animală la combustibilii fosili, electricitate tot mai eficientă, lumini și motoare, care au transformat atât producția agricolă cât și cea industrială și au permis mobilitatea la scară largă și comunicarea instantanee (telefon și net).

Tranziția economică a fost marcată de rate relativ ridicate de creștere a PIBi global, de transformări structurale fundamentale (de la agricultură, la industrie la servicii) și de o pondere tot mai mare în spațiu a oamenilor din societățile  bogate, bucurându-se de o calitate a vieții fără precedent. Aceste tranziții au pus presiuni  tot mai mari asupra mediului înconjurător, rezultând degradarea ecosistemelor, pierderea biodiversității, poluare și, în cele din urmă, schimbări la nivel planetar, încălzirea globală fiind cea mai îngrijorătoare evoluție.

Această carte urmărește geneza acestor tranziții, interacțiunile și parcursul lor complicat, precum și rezultatele și impactul lor, explicând cum a fost creată lumea modernă. Apoi oferă o examinare în sens proactiv a unor tranziții cheie care se desfășoară acum și evaluarea provocărilor și posibilelor rezultate ale acestora.