Tinerii vor putea călători gratuit în Uniunea Europeană prin programul DiscoverEU

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
program ue tineri calatorie
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană pune la dispoziție tinerilor un număr total de 35.500 abonamente gratuite de călătorie prin programul DiscoverEU. Mii de tineri în vârstă de 18 ani vor avea posibilitatea să descopere statele membre, începând cu primăvara viitoare, fără costuri de mobilitate.

Sunt eligibili tinerii născuţi între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2006 și se pot înscrie prin intermediul paginii dedicate programului. Mai întâi, trebuie să răspundă la un set de cinci întrebări despre UE, împreună cu o întrebare suplimentară din Portalul european pentru tineret. Candidaţii vor fi clasificaţi pe baza răspunsurilor date, iar permisele de călătorie vor fi alocate în urma acestui clasament.

Solicitanţii selectaţi vor avea posibilitatea de a călători în întreaga Europă timp de până la 30 de zile între 1 martie 2025 şi 31 mai 2026. Aceştia pot fie să îşi planifice propriile rute, fie să se inspire din cele existente. Tinerii pot vizita capitalele europene ale culturii, siturile de pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locaţiile care poartă Marca Access City Award.

În plus faţă de permisul de călătorie gratuit, participanţii vor primi, de asemenea, un card de reducere cu peste 40.000 de oferte privind transportul public, cultura, cazarea, mâncarea, sportul şi alte servicii. De asemenea, agenţiile naţionale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare şi întâlniri DiscoverEU, programe de învăţare cu o durată cuprinsă între una şi trei zile.

„DiscoverEU este o oportunitate incredibilă pentru tineri de a-și lărgi orizonturile, de a experimenta diversitatea bogată a Europei și de a construi conexiuni peste granițe. Oferind aceste abonamente de călătorie gratuite, promovăm o înțelegere mai profundă a culturilor, valorilor și istoriei europene” a declarat Iliana Ivanova, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Participanţii cu handicap sau cu afecţiuni medicale vor avea parte de un sprijin special, în conformitate cu nevoile lor. Acţiunea de incluziune socială a DiscoverEU permite organizaţiilor care lucrează cu tineri cu mai puţine oportunităţi să solicite granturi, oferind sprijin suplimentar participanţilor, cum ar fi finanţare suplimentară şi opţiunea de a călători cu însoţitori. Deşi DiscoverEU încurajează călătoriile durabile cu trenul, sunt disponibile măsuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, judeţele şi teritoriile de peste mări, zonele îndepărtate şi insule.

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018 și de atunci, programul le-a oferit tinerilor o mai bună înţelegere a culturilor şi istoriei europene, îmbunătăţindu-le în acelaşi timp competenţele lingvistice.