Temă comună la proteste: Germania dezbate legalizarea canabisului. Guvernul României nu vrea să audă de droguri

Alexandru Gologan Data publicării:
legalizare canabis germania
Germania vrea legalizarea canabisului. sursa: shutterstock.com/

Germania ar putea deveni a patra țară europeană care legalizează canabisul pentru uz personal. Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului folosit în scop recreațional de adulți se confruntă cu un val de critici din partea unor membrii din guvernul de coaliție. Dacă proiectul va fi aprobat până la finalul anului, va scuti autoritățile germane de aproximativ 8 milioane de euro plătite anual pe programe de prevenție. În România subiectul rămâne tabu, deși protestele recente au surprins dorința fermierilor de a exploata această nișă.

Germania ar putea deveni a patra țară europeană care legalizează canabisul pentru consum propriu, după Georgia, Luxemburg și Malta. Discuțiile pentru înființarea unei piețe legale de consum s-au blocat după ce miniștrii de interne ai statelor federale s-au opus proiectului de lege din cauza îngrijorărilor cu privire la modul de implementare al noilor reglementări.

Concret, opozanții adoptării legii canabisului nu vor ca eforturile poliției germane de a lupta împotriva crimei organizate să fie obstrucționate de această breșă legislativă. În același timp criticii au scos în evidență într-un raport necesitatea protejării sănătății de efectele nocive asociate consumului de canabis dar și a tinerilor, pentru a nu fi atrași de acest viciu.

„Propunerea guvernului analizează prea puțin impactul și consecințele legalizării canabisului pentru forțele de ordine, autoritățile de reglementare și siguranța publică. În general, se poate afirma că autoritățile de aplicare a legii și de reglementare ale statelor federale se vor confrunta cu sarcini și cheltuieli suplimentare sub formă de costuri de personal și materiale, care nu pot fi cuantificate în detaliu în prezent”, se arată în raport.

Susținătorii proiectului atrag atenția că legalizarea va aduce beneficii la bugetul de stat dar și o reducere a cheltuielilor de până la 8 milioane de euro.

„Guvernul de coaliție estimează o reducere anuală de aproximativ 7,9 milioane de euro în cheltuieli pentru contracararea fenomenului consumului și traficului de canabis. Odată eliminat acest factor, poliția se va putea concentra mai bine pe exercitarea funcțiilor sale în vederea combaterii crimei organizate. Din moment ce consumatorii nu vor mai fi urmăriți penal, automat va dispărea un volum uriaș de activitate, care de multe ori îngreuna munca polițiștilor”, susțin oficialii guvernamentali.

Dacă „Guvernul semafor”, denumit astfel după culorile partidelor din coaliție, va îndrepta lacunele apărute în cadrul legislativ, atunci noua lege ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie 2024, relatează Forbes.

România nu vrea să audă de legalizarea canabisului

Guvernul României nu este interesat de dezvoltarea unei industrii a canabisului. Protestele recente ale fermierilor au scos în evidență o dorință ascunsă regăsită pe lista revendicărilor: statul să reglementeze obținerea banilor din domeniul drogurilor.

Înainte de revoluție, în România erau cultivate peste 50.000 de hectare cu cânepă în scopuri industriale. La acel moment, țara noastră era al treilea producător la nivel mondial.

Deși planta de cânepă a fost folosită pentru fibră în industria textilă națională, statul român încă nu poate face distincția dintre cânepa indiană, potentă în substanțe psihoactive și cânepa industrială, folosită în activitatea confecțiilor.