Subvenții de câte 100 de euro/cap de vită și câte 280.000 de euro pentru crescătorii de porci și păsări

Adam Gheorghe Data publicării:
vite
Foto: Profimedia

Guvernul a deschis larg baierele vistieriei după protestele agricultorilor și a adoptat două ordonanțe prin care oferă sprijin financiar crescătorilor de vite, porci și păsări, pentru a le compensa pierderile din perioada 1 octombrie 2022- 31 martie 2023, cauzate de crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Prima ordonanță se adresează crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor, în scopul compensării pierderilor generate de majorarea preţurilor la furaje, combustibil și alte costuri (forța de muncă, servicii veterinare, utilități, etc).

Beneficiari ai schemei pot fi crescătorii care dețin bovine de carne și bubaline (bivoli), respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere pentru susținerea crescătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cuantumul propus pentru ajutorului de stat este următorul:

• pentru efectivele de bovine de carne 100 euro/cap

• pentru efectivele de bubaline 100 euro/cap

A doua ordonanță vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele suin și avicol, în scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Beneficiari ai schemei pot fi:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole care au desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.