STUDIU. Schimbările climatice și consumerismul amenință viitorul umanității

Alexandru Gologan Data publicării:
lume sustenabila
sursa: gettyimages.com/

Un studiu redactat de Comisia Pământului arată că prin distribuirea echitabilă a resurselor la nivel global se poate atinge nivelul de prosperitate dorit.

Schimbările climatice și degradarea constantă a mediului din cauza factorilor poluanți, coroborate cu surplusurile neutilizate din marile societăți de consum duc spre o lume nesustenabilă în viitorul apropiat. În acest context, inechitățile sociale doar vor adânci și mai mult problemele existente. Lipsa unor măsuri concrete pentru a stopa încălzirea globală doar contribuie la perpetuarea situațiilor de criză.

Autorii studiului sunt de părere că o abordare sănătoasă pentru a schimba modul în care sunt gestionate resursele este esențială. În primul rând, sunt necesare a fi impuse limite pe consumul excesiv și totodată, taxe în concordanță cu fiecare prag admis. 

Tendința actuală de a transforma radical societățile în care trăim prin promovoarea unor soluții durabile și cu emisii scăzute de carbon se face într-un ritm mult prea accelerat, fără a ține cont de cerințele mediului.

O primă etapă pentru a trăi în armonie pe Pământ ar fi respectarea anumitor standarde lunare de consum, precum:

  1. 2.500 de calorii din alimente
  2. 100 de litri de apă
  3. 0,7 kWh de electricitate

Totul ambalat pe o suprafață individuală de locuit de 15 metri pătrați. Transport anual cu mijloacele personale nu trebuie să depășească 4.500 km, arată The Guardian.

Cu cât societatea amână mai mult punerea în aplicare a planurilor de conservare și gestionare a resurselor, cu atât șansele pentru un viitor prosper scad.