Statele Unite sprijină Moderna în dezvoltarea vaccinului contra gripei aviare. Subvenția depășește 100 de milioane de dolari

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
vaccin dolari moderna
sursa: profimediaimages.ro/

Guvernul Statelor Unite acordă finanțare, în valoare de 176 de milioane de dolari, companiei Moderna, pentru dezvoltarea unui nou vaccin contra gripei aviare. Finanțarea masivă a statului american vine pe fondul epidemiei de H5N1, care a suferit o mutație și s-a transmis de la păsări la bovine.

Epidemia de gripă aviară din Statele Unite a surprins pe toată lumea atunci când virusul a suferit o mutație și s-a transmis de la păsări la vite. Cercetătorii sunt îngrijorați ca noua variantă să nu sufere alte mutații si să creeze forme agresive pentru organismul uman, iar ușurința transmiterii să poată declanșa o pandemie.

Datorită implicării statului, subvenția va permite Moderna să testeze și să dezvolte un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva virusului H5N1. În acest moment, compania se află în faza finală de testare. 

"Tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager oferă avantaje în ceea ce priveşte eficienţa, viteza de dezvoltare şi producţie, scalabilitatea şi fiabilitatea în abordarea focarelor de boli infecţioase", a declarat directorul Moderna, Stephane Bancel.

Rezultatele testelor sunt așteptate până la sfârșitul anului, iar abia apoi vor fi distribuite către lucrătorii din ferme, care sunt cei mai expuși la virus, relatează Reuters.