Spitalul Oncologic Fundeni va fi demolat. Relocarea va fi un proiect de 510 de milioane de euro

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
fundeni

Institutul Medical Fundeni, cel mai renumit din țară pe afecțiunile oncologice va fi demolat, apoi relocat și i se va construi un corp nou, totul în trei ani și la un cost total de 510 milioane de euro, potrivit unei inițiative legislative a Ministerului Sănătății ce îmbracă forma unei Hotărâri de Guvern.

“Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții . „Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre Art.2.

Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Sănătate, Prioritatea 7 „Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant”, Obiectiv de politică 4 „O Europa mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale”, Obiectiv specific RSO4.5.

„Asigurarea accesului egal la asistența medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranzitiei de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate, (FEDR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, este textul HG citat.

În fundamentarea investuției, Sănătatea spune că vechimea clădirii, peste 60 de ani, și a instalațiilor face ca fluxurile medicale specific unui spital să nu mai fie sigure, cu referință și la infecțiile associate pacienților, adică nosocomialele, dar nu numai.

De asemenea, instalțiile electrice și santitare prezintă deficiențe, scările de evacuare sunt înguste, nu există salon de internare de zi și lipsa unui spațiu adecvat consultațiilor de Ambulatoriu.

Noua unitate Spitalul Fundeni va fi amplasată pe o suprafață totală de 100.000 metri pătrați și o suprafață construită de 13.061,60 mp. Va avea 21 săli de operație, spații pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spații de învăţământ și spații de cercetare. În noul ansamblu vor fi amplasate cele trei centre de transplant, Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular.

După reconstrucția Fundeni, aici vor beneficia de servicii medicale circa 125.000 de pacienți anual, potrivit estimărilor ministerului Sănătății, din care 61% din afara Bucureștiului.

Institutul Clinic Fundeni (ICF), unitate sanitară în subordinea ministerului, conform Anexei 2 la Hotărârea de Guvern nr.144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, a fost fondat în anul 1959 și reprezintă una dintre cele mai importante unități medicale românești în patologia dificilă gastrointestinală, digestivă, hepatică, urologică, renală, hematologică, neurologică, pediatrică, radiologică.

Este singurul institut din România în care se efectuează trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular) prin cele trei centre de excelență: Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul pentru Transplant Medular.