Senatul adoptă o propunere care modifică Legea învățământului superior. Comisiile de etică se vor putea autosesiza în cazurile de abuz
Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă pentru modificarea articolului 171 din Legea învăţământului superior prin care Comisiile de etică din universităţi se pot autosesiza în cazurile de abuzuri.
Au fost înregistrate 97 de voturi "pentru" şi o abţinere, relatează Agerpres.
"Comisia de etică universitară se poate sesiza şi din oficiu în situaţiile în care a luat la cunoştinţă, pe orice cale, de săvârşirea unor abateri de la normele de etică şi deontologie universitară, chiar şi la iniţiativa unui singur membru al comisiei", prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatele USR Diana Buzoianu şi Diana Stoica.
Inițiatoarele proiectului consideră că legea modificată reflectă angajamentul ferm de a asigura un mediu universitar sigur şi responsabil, în care valorile academice, sunt mai presus de orice.
„Noi ne dorim să oferim un cadru clar şi unitar, care să ajungă şi în cele mai întunecate colţuri ale mediului universitar. Comisia de etică va funcţiona în continuare pe bază de dovezi. Ne asigurăm însă că poate interveni în timp util şi că nu va fi o nouă entitate pasivă, care funcţionează doar pe hârtie. Incidentele despre care auzim tot mai des ne arată că actualul sistem e unul deficitar. Hârtiile şi prevederile în abstract nu mai sunt suficiente. Ceea ce ne poate salva fiicele de astfel de abuzuri este o practică unitară, implementată peste tot", a declarat, în plen, senatorul USR Ştefan Pălărie.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.