“Orașul de 15 minute” este în Codul Urbanismului. Proiectul e în avize la Camera Deputaților
Codul Urbanismului, documentul care va stabili cadrul legal al funcționării orașelor din România și modul în care se vor face toate construcțiile, prevede și implementarea treptată a “Orașelor de 15 minute”. Acesta este un concept de planificare urbană care presupune ca majoritatea necesităților și serviciilor zilnice, cum ar fi munca, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber să poată fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau o plimbare cu bicicleta.
Acest lucru implică construirea de noi centre urbane și restructurarea celor existente. Elementele cheie sunt: proximitatea locurilor necesare, participarea locală în luarea deciziilor, un oraș mai verde și altele asemenea.
Proiectul de lege “Codul Urbanismului” este în prezent proiect de lege PLx 418/2023 , inițiativă care a trecut deja de Senat și este în Camera Deputaților, for decizional, unde a luat deja patru avize din Comisii, din cele 12 necesare pentru adoptare. Avizele favorabile din Camera Deputaților sunt de la comisiile Relația cu UNESCO, Apărare și Ordine Publică, Învățământ și Muncă și Protecție Socială.
Dacă va lua și celelalte avize, va intra la vot în plen și, dacă va fi adoptat, devine lege.
Implementarea conceptului “Oraș de 15 minute” apare la Articolul 46 - Reglementările Urbanistice reglementate prin PUG, punctul f) , pagina 29 din 280 a formei adoptate de Senat, unde se arată că:
Alineatul 1. “PUG cuprinde reglementări urbanistice, obligatorii la nivelul întregii unități administrative – teritoriale(UAT-uri, localități în sens extins – n.r.), cu privire la:
f) prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distenței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului “oraș de 15 minute”, obținând opțiuni de transport durabil”.
Mai găsim și alte lucruri interesante în același Articol 46, la aliniatul o). Vedem aici cum , în viitor, orașele României vor stabili anumite restricții de circulație pentru autovehiculele cu emisii mari. Unele zone, cum ar fi cele cu emisii zero, nu vor fi circulabile deloc cu mașina.
Conceptul “Orașului de 15 minute”, nu este unul nou, de fapt a fost menționat prima data acum aproape un secol, dar a revenit în atenție în ultimii ani, odată cu efortul susținut al Uniunii Europene a de fave tranziția cu un viitor “verde”, cu 0 emisii. Implementarea acestui concept presupune crearea unor orașe mai durabile și mai reziliente, iar lucruri precum spațiile verzi, locurile pentru a face sport, cinematografele sau magazinele trebuie mutate acolo unde locuiesc oamenii, nu invers.