Rezervele Statului pun deoparte 230.000 de tone de grâu pentru următorii 10 ani

Ionuț Tudorică Data publicării:
Siloz
Foto: Profimedia

Administrația Națională Rezervele Statului a scos la licitație un contract de 167 milioane lei pentru servicii de depozitare a până la 230.000 de tone de grâu de panificație de proveniență românească în silozuri din toată țara.

Cele mai mari cantități se vor păstra în silozuri aflate pe cursul Dunării, unde cele mai multe de astfel de capacități de depozitare se găsesc. Contractul este împărțit pe 44 de loturi și se licitează fiecare lot in parte, corespunzător unui număr de tot atâtea silozuri.

Silozurile sunt, în mare parte, private, însă ANRS cumpără spațiu de depozitare la ele în numele statului. Depozitarea de grâu pentru Rezervele Statului se face pentru o perioadă de 10 ani, cu cel puțin o opțiune de reîmprospătare a stocurilor. În prezent, ANRSPS depozitează grâul în spații proprii și în spațiile operatorilor economici specializați, pentru celelalte cantități, pe bază de contracte de depozit-custodie și prestări servicii pe perioada existenței stocurilor.

Capacitatea totală de depozitare a cerealelor în România este de 29 de milioane tone. Cei mai mari operatori din domeniu sunt Ameropa, Agro Chirnogi, Maria Trading și Cerealcom Dolj.