Raționalizarea apei devine realitate în România. Peste 500 de localități sunt supuse restricțiilor
Alimentarea cu apă a devenit o problemă pentru aproape 600 de localități din România. Cetățenii din mai multe județe se confruntă cu restricții dure în privința consumului.
Canicula a evaporat apa, iar în acest context, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a dat asigurări că cele peste 580 de localităţi afectate de restricții vor primi necesarul de consum.
"Continuăm monitorizarea cu frecvenţă ridicată a modului de exploatare a resurselor de apă/satisfacerea cerinţelor de apă, precum şi modului de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 78,59%.
Volumul de apă în principalele lacuri este de circa 3,39 miliarde mc (în scădere faţă de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.
Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 75%", transmite ANAR.
Potrivit sursei citate, la ora actuală, 311 localităţi (care dispun de sisteme centralizate) şi 272 de localităţi (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricţii. Cele mai multe localităţi se află în judeţele:
- Botoşani,
- Vrancea,
- Vaslui,
- Iaşi,
- Neamţ.
În acelaşi timp, sectoare de pe Fluviul Dunărea şi braţele acestuia, Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina, cu 41 de localităţi aferente, se află în faza de atenţionare-avertizare.