Primele mișcări ale economiei globale după tentativa de asasinare a candidatului Trump

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
asasinat trump
sursa: profimediaimages.ro/

În prima zi de lucru de după presupusa tentativă de asasinat la adresa candidatului republican Donald Trump, mai multe piețe pe care acesta le susține au reacționat pozitiv. În contrapartidă, cele care nu sunt pe placul lui, au arătat semne de oboseală. 

Reacţia pieţelor financiare la tentativa de asasinare a fostului preşedinte al SUA Donald Trump a fost în atenţia analiştilor. Pentru început, acţiunile Trump Media au crescut luni, pentru scurt timp, cu peste 35%, la două zile după tentativa de asasinare împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acţionarul majoritar al companiei. Dar nu numai acțiunile candidatului au fost influențate de acest eveniment care e larg văzut ca o garanție că va câștiga alegerile din noiembrie din SUA.

Bitcoin a atins luni maximul ultimelor două săptămâni, deoarece pieţele de pariuri au sugerat o şansă crescută de victorie pentru candidatul prietenos faţă de criptomonede Donald Trump, la alegerile prezidenţiale din SUA, transmite CNBC. Trump nu a formulat încă propuneri detaliate cu privire la reglementarea criptomonedelor, dar candidatul republican este acum văzut ca susţinând pe scară largă sectorul.

Un alt mare susținător/deținător crypto, Elon Musk, a declarat că intenționează să doneze 45 de milioane de dolari pe lună unui grup axat pe alegerea lui Donald Trump, începând din luna iulie, a scris Wall Street Journal.

Moneda SUA a avut o reacție pozitivă ieri și a marcat prin ea piața petrolului, unde prețurile au stagnat, în ciuda unor vești proaste despre consum pe care China a ales să le facă publice.

China, a doua economie mondială, a raportat încetinirea creşterii în trimestrul doi din 2024, pe fondul crizei din sectorul imobiliar, sporind aşteptările că autorităţile de la Beijing vor adopta noi măsuri de stimulare, transmit DPA şi Reuters.

Datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS) arată că PIB-ul Chinei a crescut în ritm anual cu 4,7% în perioada aprilie-iunie 2024, faţă de un avans de 5,3% în primul trimestru din acest an. Este cel mai lent ritm de creştere începând din primul trimestru din 2023 şi sub previziunile analiştilor, de 5,1%, scrie Agerpres.

Nu în ultimul rând, pe fondul războiului tarifelor cu SUA, China a cerut tot ieri Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să înfiinţeze un grup de experţi pentru a ajuta la soluţionarea disputei privind subvenţiile pentru sectorul vehiculelor electrice, în temeiul Legii de reducere a inflaţiei din SUA, a anunţat luni Ministerul chinez al Comerţului, citat de Reuters.