Cadastru gratuit. Lucrările se execută din fonduri europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cadastru harta
sursa: ancpi.ro/

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va desfășura lucrări specifice de cadastru și carte funciară, gratuit, în sprijinul cetățenilor din peste 500 de comune. Finanțarea se face cu bani europeni și din bugetul ANCPI. De asemenea, de pe urma programului, titularii vor beneficia de înregistrarea proprietăților în sistemul național integrat, utilizat pentru mai buna administrare a fondului funciar.

Până în prezent, prin programele derulate, peste șapte milioane de noi cărți funciare au fost deschise gratuit pentru cetățeni. Efectiv, din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,70 de milioane de hectare sau 81% din suprafața totală.

„Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor”, precizează ANCPI, într-un comunicat.

Astfel, 2.250 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181 sunt în curs de înregistrare în sistemul național de cadastru și carte funciară.  Pentru restul de 931, finanțarea va fi asigurată din fonduri europene pentru 522 dintre ele, iar pentru celelalte UAT-uri, la număr 409, lucrările vor fi realizate din veniturile proprii ale ANCPI.

Stadiul lucrărilor poate fi consultat aici.