Nave de război din Turcia, România și Bulgaria vor începe deminarea Mării Negre. Doar aceste trei țări au voie s-o facă

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
mine marine marea neagra
Foto: Profimedia

Forțele turcești, românești și bulgare vor începe operațiunile de îndepărtare a minelor din Marea Neagră, în baza unui acord ratificat la începutul acestui an, a anunțat ambasadorul turc în România, relatează presa din Turcia. 

"În iulie, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună pentru a contracara amenințarea reprezentată de minele din Marea Neagră. Întreprinderea unui astfel de efort necesită o colaborare cu națiuni la care sunteți profund aliați, considerându-le parteneri strategici", a declarat Özgür Kıvanç Altan, în cadrul unui eveniment desfășurat pe 11 iunie în provincia de frontieră nord-vestică Edirne, citat de Hürriyet.

Cele trei țări au semnat acordul în ianuarie, cu scopul de a asigura siguranța apelor pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Marina rusă a minat coasta ucraineană din Marea Neagră în primele etape ale invaziei sale de acum doi ani.

Unele dintre mine au ajuns de atunci în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a sparge blocada navală rusă.

În total, patru nave vor fi desfășurate în Marea Neagră, fiecare navă fiind dedicată operațiunilor de contracarare a minelor din Turcia, România și Bulgaria și o navă suplimentară de comandă și control. Sursele turcești au precizat anterior că inițiativa este deschisă exclusiv forțelor navale ale celor trei națiuni aliate de coastă. De asemenea, ambasadorul a menționat că relațiile bilaterale dintre Turcia și România cuprind un număr mare de colaborări strategice în diverse domenii, a precizat ambasadorul.

"Operăm în comun în cadrul NATO, desfășurând împreună numeroase exerciții. Desfășurarea a patru avioane de luptă F-16 pentru a proteja spațiul aerian românesc timp de patru luni este o dovadă a camaraderiei noastre. Acesta nu este un gest pe care îl extindem către fiecare națiune; ne trimitem piloții în mod selectiv", a detaliat Altan. Ambasadorul României la Ankara, Ștefan Alexandru Tinca, a subliniat, de asemenea, legăturile diplomatice solide pe care cele două țări le împărtășesc din punct de vedere istoric.