Ministerul Agriculturii extinde verificările prezenței pesticidelor. Care sunt cele mai expuse legume și fructe la chimicale

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
pesticide
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), a suplimentat în acest an cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate, față de aceeași perioadă a anului 2023. Măsura a fost dispusă în plin sezon de comercializare a legumelor și fructelor românești, având ca obiectiv principal verificarea acestora din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consum.

Astfel, până în 31 august, numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, față de numărul de probe verificate în aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, vor fi prelevate și analizate 615 probe, față de 434 probe ce au fost verificate în aceeași perioadă a anului 2023, pentru următoarele legume și fructe: tomate, castraveți, ardei, cireșe, căpșune, caise, pepeni și zmeură.

De asemenea, ANF a demarat acțiunea „Cireașa și Căpșuna”, un control care se va desfășura până în 5 iulie. Vor fi prelevate pentru analize de laborator peste 200 de probe (214 probe) de cireșe și căpșune în plus față de Programul Național de Monitorizare, în scopul verificării conformității, pentru a pentru a evita orice risc pentru consumatori.

Probele vor fi prelevate atât din piețele bucureștene, cât și din cele din fiecare reședință de județ.

Legume și fructe cu pesticide

Reamintim că Grupul de lucru pentru mediu EWG format din specialiști de la Departamentul Agriculturii (USDA) și Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA a publicat în acest an un ghid cu date din 47.510 de mostre prelevate din 46 de fructe și legume la care s-a constatat prezența pesticidelor în diferite proporții.
Potrivit ghidului emis de autoritățile americane, au fost identificate trei niveluri de contaminare:

Cele mai chimizate (cu pesticide)

1. Căpșuni
2. Spanac
3. Varză
4. Struguri
5. Piersici
6. Pere
7. Nectarine
8. Mere
9. Ardei gras și iute
10. Cireșe
11. Afine
12. Fasole verde

Mai puțin chimizate

13. Roșii
14. Dovleac
15. Roșii cherry
16. Țelină
17. Salată verde
18. Mandarine
19. Castraveți
20. Dovlecei
21. Broccoli
22. Cartofi
23. Prune
24. Vinete
25. Zmeură
26. Grapefruit
27. Mazăre
28. Portocale
29. Cantalup
30. Banane
31. Conopidă

Cele mai mici cantități de reziduuri chimice

32. Morcovi
33. Cartofi dulci
34. Mango
35. Ciuperci
36. Pepene verde
37. Varză
38. Kiwi
39. Pepene galben
40. Sparanghel
41. Mazăre congelată
42. Papaya
43. Ceapa
44. Ananas
45. Porumb dulce
46. ​​Avocado