Industria britanică de concerte și festivaluri a avut un impact economic record în 2023, în ciuda provocărilor

G.C. Data publicării:
concert uk
sursa: shutterstock.com/

Cheltuielile în sectorul muzicii live din Marea Britanie și în afacerile asociate industriei au atins un record de 6,1 miliarde de lire sterline anul trecut, pe măsură ce mai mulți artiști internaționali, de la Elton John la Beyoncé, au susținut concerte în țară. 

Contribuția sectorului la economia britanică a depășit pentru prima dată 6 miliarde de lire sterline anul trecut, având în vedere cererea tot mai mare de evenimente sociale înregistrată după pandemia de coronavirus, arată Live, federația care reprezintă industria muzicii live din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Această sumă, care se traduce prin impactul economic a peste 55.000 de concerte, festivaluri și evenimente, este cu 17% mai mare decât în 2022 și cu 35% mai mare decât în 2019, înainte de pandemie.

Cele 6,1 miliarde de lire sterline provin nu doar din vânzările directe de bilete, ci și din cheltuielile asociate evenimentelor și afacerilor conexe.

Creșterea sectorului anul trecut a fost alimentată în mare parte de veniturile din concerte, care au crescut cu 19%, impulsionate de turneele mari susținute de artiști precum Beyoncé și Coldplay.

Jon Collins, directorul executiv al Live, a spus că entuziasmul din jurul turneului Eras al lui Taylor Swift, care a ajuns în Marea Britanie în această vară, și anunțul reunirii Oasis pentru concertele de anul viitor „servesc drept reamintire a beneficiilor economice pe care le pot aduce evenimentele live economiilor locale din întreaga Marea Britanie”.

El citează cifre de la Asociația Arenelor Naționale care arată că pentru fiecare 10.000 de persoane care participă la un spectacol de muzică live, se cheltuiesc 1 milion de lire sterline în afacerile din jurul locației, precum restaurante și baruri, furnizori de transport, comercianți, magazine independente și hoteluri.

„Aceste beneficii locale se extind la scară largă pentru a oferi un impuls semnificativ economiei britanice”, a spus Collins.

Cifrele Live arată că Londra a dominat scena muzicii live, reprezentând aproape 31% din veniturile totale de 6,1 miliarde de lire sterline. Capitala a fost urmată de Manchester cu 7,4% și Glasgow cu 5,5%, iar Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Belfast, Leeds, Sheffield și Liverpool au completat top 10.

Raportul a estimat, de asemenea, că industria muzicii live a susținut anul trecut aproape 230.000 de locuri de muncă, o creștere de 9,4% față de 2019.

Cu toate acestea, în ciuda recordului, raportul Live avertizează că nu toate părțile industriei prosperă. Au fost înregistrate închideri ale 125 de locații de muzică și anularea a 36 de festivaluri anul trecut.