Guvernul austriac sprijină restaurantele locale cu specific tradițional. Subvenția se ridică până la 10000 de euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
restaurant traditional austriac
sursa: gettyimages.com/

Autoritățile austriece au decis să subvenționeze restaurantele tradiționale din zonele rurale, pentru a conserva bucătăria națională și a păstra rolul social pe care aceste locații îndeplinesc în comunitatea locală. Valoarea ajutorului de stat se ridică până la 10000 de euro.

Alintat în media austriacă drept „Șnițel Bonus”, subvenția vine în sprijinul antreprenorilor locali care dețin un restaurant cu specific tradițional.

„Ne dau 10.000 de euro, un ajutor care ne permite să ne menţinem pe linia de plutire, în condiţiile în care preţurile la gaze şi electricitate au explodat”, explică patronul unui astfel de restaurant.

Necesitatea acordării acestei subvenții vine din dorința autorităților de a conserva bucătăria austriacă, care a pierdut în popularitate din cauza preferinței consumatorilor pentru fast-food.

„Trebuie salvate toate localurile cu specific tradițional. Pentru a fi eligibil, restaurantele trebuie să servească meniuri tipic regionale tot timpul anului. Inclusiv antreprenorii care vor să deschidă o astfel de locație, pot intra în posesia subvenției, dar numai dacă sunt singurul bufet din comunitatea respectivă”, a explicat Kurt Hackl, responsabil în comisia de acordare a subvenției.

Localurile care vând pizza sau kebab nu sunt eligibile, pentru că nu se încadrează în tipologia dorită de guvern, notează L'essentiel.