Grecia, atenționată de oficialii UE: trebuie să primiți migranții în mod adecvat

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
grecia migranti
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană a reamintit Greciei că statele membre ale UE trebuie să "faciliteze condiţii adecvate de primire" a migranţilor, în urma unui raport al ONG-ului Amnesty International (AI) care denunţă, printre altele, abandonarea unor grupuri de migranţi pe micile insule de la graniţa dintre Grecia şi Turcia, relatează Agerpres.

Potrivit Amnesty International, autorităţile din Grecia continuă să împingă înapoi către Turcia migranţii care traversează Marea Egee, iar grupuri de migranţi au fost abandonate "în condiţii îngrozitoare" pe mici insule de pe râul Evros, care delimitează graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia.

"Suntem la curent cu raportul. Statele membre trebuie să ofere condiţii adecvate de primire, în conformitate cu normele europene", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, la conferinţa de presă zilnică a executivului comunitar.

Comisia Europeană a continuat să sprijine autorităţile elene pentru a îmbunătăţi facilităţile de primire, condiţiile de viaţă şi securitate. În acest timp, conform aceluiaşi raport, Grecia recurge la acţiuni represive contra ONG-urilor care ajută migranţii să ajungă în Europa şi "face un delict din ajutorul umanitar", întrucât mai multe dosare penale au fost deschise împotriva voluntarilor ONG-urilor care pledează pentru drepturile refugiaţilor.

Comisia Europeană a dat luna trecută statelor UE termen până în decembrie să elaboreze planuri naţionale de aplicare a pactului european privind migraţia şi azilul.