Germania e în cea mai mare criză imobiliară de după 2009. Problemele amenință stabilitatea economiei

Dragoș Comache Data publicării:
Criza imobiliara in Germania
Foto: Profimedia

Problemele de pe piața imobiliară din Germania devin din ce în ce mai mari. După sectorul rezidențial, și piața de birouri se confruntă cu dificultăți. Prețurile proprietăților comerciale au înregistrat cea mai mare scădere din istorie. Piața imobiliară din Germania trece astfel prin cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară, care amenință stabilitatea băncilor și a economiei în general.

Prețurile proprietăților comerciale din Germania au scăzut cu 12,1% în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară a anului anterior, arată datele Asociaţiei germane a băncilor citate de Reuters.

Sectorul clădirilor de birouri a fost mai afectat. A suferit o scădere de 13% în ultiemele trei luni ale anului trecut, contribuind la o scădere a prețurilor la nivelul întregii piețe de 10,2% pe întregul an. Acesta este cel mai mare declin de când se publică astfel de date, în 2023.

Iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Șeful Asociaţiei germane a băncilor spune că o inversare a acestei tendințe nu se întrevede încă, iar situația va rămâne extrem de dificilă și în acest an.

Acesta a explicat că, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă economia germană şi al incertitudinilor privind revenirea angajaţilor la birouri, cererea pentru spaţii de birouri rămâne redusă, lăsând multe proprietăți vacante și tensionând piața imobiliară.

Nici piața rezidențială nu trece printr-o perioadă bună. Prețurile locuințelor au înregistrat anul trecut cea mai puternică scădere din ultimii 60 de ani, potrivit indicelui imobiliar publicat de Institutul Kiel pentru Economia Mondială arată Bloomberg.

În timp ce prețurile apartamentelor și ale caselor unifamiliale au scăzut cu 9% și, respectiv, 11%, cele ale caselor multifamiliale au coborât cu 20% comparativ cu 2022.

Scăderea prețurilor a venit pe fondul creșterii aversiunii la risc a marilor investitori în imobiliare, care sunt dispuși să cumpere locuințe doar cu reduceri substanțiale.

Pentru persoanele fizice care cumpără pentru prima dată o locuință, eliminarea subvențiilor de la stat reprezintă o povară financiară suplimentară, care s-a adăugat creșterii dobânzilor. Totodată, normele mai stricte privind eficiența energetică și scumpirea materialelor de construcții au redus cererea pentru locuințele vechi, deoarece estimarea costurilor pentru renovări a devenit dificilă.

Directorul general al TAG Immobilen, unul dintre cei mai mari proprietari de locuințe din Germania, este de părere că criza va continua. El spune că prețurile locuințelor din Germania ar putea scădea cu până la 30% sub vârful din 2022.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom pe cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar acum, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă.

Directorul general al Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, spune că criza din construcții ar putea dura cel puțin până în 2025. Dezvoltatorii vor termina doar proiectele aflate în construcție și nu vor începe altele noi, în condițiile în care sectorul se confruntă cu o incertitudine substanțială.

Problemele de pe piața imobiliară se fac simțite și în alte sectoare. Băncile expuse sectorului imobiliar se confruntă cu probleme, amenințându-le stabilitatea și economia în general.

Deutsche Pfandbriefbank a alocat 215 milioane de euro anul trecut pentru a acoperi potențialele pierderi din împrumuturi legate de scăderea valorilor proprietăților comerciale. Această alocare reprezintă cel mai important provizion pentru pierderi din credite din ultimii 15 ani.


Și alte bănci, cum ar fi Deutsche Bank, au alocat, de asemenea, fonduri substanțiale pentru a acoperi eventualele credite neperformante din sectorul imobiliar din Germania și SUA. Grupul bancar a alocat 123 de milioane de euro, de patru ori mai mult decât în 2022.

Piața imobiliară este însă doar una dintre problemele cu care se confruntă economia germană. După scăderea din ultimul trimestru al anului trecut, sondajele realizate în rândul mediului de afaceri arată că 2024 nu va fi un an de revenire. Cererea de credite pentru investiții în mașini, fabrici și retehnologizare a scăzut, ceea ce ar putea afecta creșterea economică pe termen lung.