Eurostat: unu din zece europeni nu-și permit o masă adecvată. România se numără printre țările cu cele mai mari probleme

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
romani masa cantina sociala
Sursa: Inquam Photos / George Călin

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea anul trecut o masă adecvată. Prin adecvat se înțelege că meniul trebuie să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetal o dată la două zile, arată datele publicate de Eurostat.

Capacitatea de a-ţi permite o masă adecvată face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG) ale Uniunii Europene. Însă nu în toate statele membre, cetățenii își permit să aibă masă consistentă. Din tot acest cadru trist, statistic vorbind, face parte și țara noastră.

Astfel, cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată este înregistrat de România (23,3% din populaţia totală), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru şi Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populaţia totală nu îşi permite o masă cu de toate.

Această diferenţă între populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie, în termeni de capacitate de a-şi permite o masă adecvată, este vizibilă şi în rândul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu îşi permiteau o masă adecvată se înregistra în 2023 în Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%), Bulgaria (40,2%) şi România (40%).

Autoritățile europene și-au setat ca obiectiv eradicarea foametei şi a tuturor formelor de malnutriţie până în 2030.