Europa se pregătește pentru o vară caniculară, mai caldă decât de obicei

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Caldura mare
Foto: Profimedia

Europa are un început răcoros de vară. Condițiile umede  se vor extinde în luna iunie, dar urmează temperaturi tot mai ridicate de la sfârșitul lunii. Există anomalii de temperatură în marile ape din jurul continentului care indică experților faptul că această vară va fi mai caldă decât de obicei.

La nivel global, schimbările climatice intensifică fenomenele meteorologice extreme, aducând furtuni violente în Texas sau căldură care lasă victime în India, după 10 luni consecutive de temperaturi record. În ultimele săptămâni, Europa a fost în mare măsură scutită de astfel de evenimente, deși Helsinki — a doua capitală nordică a lumii — înregistrează temperaturi apropiate de 30 de grade săptămâna aceasta, o căldură mai familiară stațiunilor mediteraneene, scrie Bloomberg.

De altfel, există semne că se acumulează un val de căldură în estul Mediteranei. Temperaturile de la suprafața Atlanticului de Nord au crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, sugerând că vara care urmează va fi mai caldă decât de obicei.

"Prognoza noastră pentru iunie este din nou, în medie, înclinată spre partea mai caldă comparativ cu istoria recentă, mai ales având în vedere anomaliile de temperaturi în apele marine care înconjoară continentul," a spus Andrew Pedrini, meteorolog la Atmospheric G2, citat de Bloomberg.

Iunie este o lună cheie pentru comercianții de energie din Europa, deoarece își fac rezerve de combustibil pentru iarnă. Valurile intense de căldură pot epuiza rapid nivelurile de stocare a gazelor pe măsură ce cererea pentru răcire crește, trimițând prețurile în sus.

În Germania — cea mai mare economie și piață energetică din regiune — există o probabilitate moderată ca iunie să se încheie cu condiții calde și uscate, conform serviciului meteorologic al țării, Deutscher Wetterdienst.

Fermierii privesc deja cu îngrijorare prognozele meteo pentru vară. În luna mai, ploile abundente din nord-vestul regiunii au pus în pericol recoltele, în timp ce vremea uscată din Ucraina și înghețurile din Rusia i-au forțat pe analiști să reducă prognozele de producție. Prețurile grâului în Paris au urcat la cel mai înalt nivel din ultimul an, culturile din Marea Neagră fiind așteptate să rămână sub stres din cauza lipsei de ploi la începutul lunii iunie.

În Marea Britanie, temperaturile de la începutul lunii vor fi probabil în jurul valorilor normale sau puțin peste medie, cu șanse de vreme mai uscată spre a doua jumătate a lunii, conform Met Office din țară.

Începutul mai răcoros al lunii pe întreg continentul și ploile abundente din primăvară ar trebui să ajute la menținerea nivelurilor râurilor și a umidității solului în următoarele săptămâni, conform lui Jason Nicholls, meteorolog senior la AccuWeather Inc.

"Se pare că începutul lunii iunie va fi răcoros sau sezonier pentru o mare parte din Europa, cu excepția sud-estului Europei și poate sudului Italiei," a spus el.