Este real. Oamenii se îmbolnăvesc mult mai des decât înainte de pandemia COVID. Analiză Bloomberg cu explicații și efectele în economie
În întreaga lume, începe să se resimtă o realitate post-COVID: Toată lumea, peste tot, se îmbolnăvește mult mai des. Cel puțin 13 boli transmisibile, de la răceala comună la rujeolă și tuberculoză, depășesc nivelurile lor pre-pandemice în multe regiuni și adesea cu marje semnificative, conform unei analize realizate de Bloomberg News și firma londoneză de prognoză a bolilor, Airfinity Ltd. Insuccesul României în combaterea COVID este văzut acum de unii ca un avantaj.
Cercetarea rezultată, bazată pe date colectate de la peste 60 de organizații și agenții de sănătate publică, arată că 44 de țări și teritorii au raportat cel puțin o recrudescență a bolilor infecțioase care este de cel puțin 10 ori mai gravă decât nivelul de bază pre-pandemic.
Creșterea globală a bolilor post-COVID — virale și bacteriene, comune și rare istoric — este un mister pe care cercetătorii și oamenii de știință încearcă încă să-l explice definitiv. Modul în care lockdown-urile COVID au schimbat imunitățile de bază este o parte a puzzle-ului, la fel ca și impactul pandemiei asupra administrării și conformității generale a vaccinurilor. Schimbările climatice, inegalitatea socială în creștere și serviciile de sănătate epuizate contribuie în moduri greu de măsurat.
COVID-19 este prima mare pandemie globală din era medicinei moderne, așa că există puține precedente pentru ceea ce urmează. „Ultima pandemie devastatoare de gripă majoră a fost în 1918. Nu existau vaccinuri, diagnosticare sau tratamente. Deci suntem pe un teritoriu nou aici,” a spus Jeremy Farrar, șeful științific al Organizației Mondiale a Sănătății.
Revenirea bolilor
Cazurile de gripă în Statele Unite au crescut cu aproximativ 40% în cele două sezoane de gripă post-COVID, comparativ cu anii pre-pandemici, conform rezultatelor laboratoarelor clinice. Cazurile de tuse convulsivă, sau pertussis, au crescut de 45 de ori în China în primele patru luni, comparativ cu anul trecut. Iar în unele părți ale Australiei, unde sezonul de gripă abia începe, cazurile de virus respirator sincițial, sau RSV, s-au dublat față de anul trecut.
Japonia se confruntă cu o creștere misterioasă a cazurilor de Streptococ A, cunoscut și sub numele de faringită streptococică. Rujeola revine în peste 20 de state americane, în Regatul Unit și în unele părți ale Europei. La nivel global, 7,5 milioane de oameni au fost diagnosticați cu tuberculoză în 2022 — cel mai grav an înregistrat de când Organizația Mondială a Sănătății a început monitorizarea globală a tuberculozei la mijlocul anilor '90.
Un termen nou a început să circule în societate - datoria de imunitate vs. supravegherea și testarea mai extinse
Teoria „datoriei de imunitate” a devenit o explicație populară, deși controversată, pentru creșterea bolilor post-COVID. Practic, aceasta înseamnă că lockdown-urile din timpul pandemiei au oferit un strat artificial de izolare față de patogenii obișnuiți, dar au lăsat vulnerabili oamenii, când lumea s-a redeschis. Efectul este mai grav pentru copiii mici, ale căror sisteme imunitare noi au fost protejate de distanțarea socială, cursurile online și măști.
Aceasta a fost principala explicație pentru mărirea numărului de cazuri din spitalele pediatrice la nivel global și motivul pentru care patogenii respiratori au revenit cu atâta forță, ca în prima iarnă post-COVID Zero a Chinei, de anul trecut.
Experții în sănătate publică nu sunt însă convinși. Datoria de imunitate ar putea explica o parte din fenomenul reapariției bolilor raportate post-COVID, dar nu în totalitate, a spus Ben Cowling, șeful catedrei de epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong.
„Datoria de imunitate, cu siguranță există, dar nu cred că rezultă în epidemii uriașe după COVID”, a spus el, adăugând că supravegherea și testarea mai extinse ar putea contribui, de asemenea, la creșterea numărului raportat.
Insuccesul României în lupta cu COVID, aparent avantaj
Dacă datoria de imunitate ar fi singurul factor, țările care au ridicat restricțiile pandemice acum doi sau trei ani ar trebui să fie la zi, și nu sunt. Valurile de boli continuă să vină.
La fel și decesele. O creștere susținută a nivelurilor de mortalitate în unele țări alimentează o altă teorie, aceea că lockdown-urile pandemice au menținut practic în viață unele persoane care ar fi putut muri într-un mediu normal cu viruși și bacterii în circulație liberă.
Canada, Japonia, Singapore și Germania — țări lăudate pentru eforturile lor de succes în combaterea COVID — se confruntă acum cu niveluri neobișnuite de mortalitate în exces, a spus Christopher Murray, directorul Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății din Washington. În contrast, țări care nu au reușit să controleze răspândirea COVID, cum ar fi Bulgaria, România și Rusia, sunt acum înapoi la ratele de mortalitate pre-pandemice.
„De ce ar fi mai rău în țările care au făcut o treabă bună? Asta pare un pic ciudat. Unele dintre acestea se bazează pe ideea că acele țări au menținut în viață persoane fragile și vârstnice”, a spus Murray. Amestecată cu teoria datoriei de imunitate, „este un set de lucruri destul de complicat care se întâmplă”, a spus el.
Vaccinuri tradiționale ratate în perioada COVID. Deteriorarea încrederii în vaccinuri de orice fel
Creșterile în bolile prevenibile, cum ar fi rujeola, poliomielita și tusea convulsivă, sunt mai ușor de explicat, spun experții. Ratele de vaccinare au scăzut brusc în timpul pandemiei, cu lanțuri de aprovizionare întrerupte, resurse redirecționate și servicii de imunizare limitate de lockdown-uri.
Dezinformarea din era COVID a alimentat neîncrederea în vaccinuri în general.
Aproximativ 25 de milioane de copii au ratat cel puțin o doză din vaccinul cu trei doze împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive în 2021. Procentul copiilor care au primit toate cele trei doze din acest vaccin a scăzut la 81%, cel mai mic nivel din ultimii 13 ani.
Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, a numit aceasta „o alertă roșie pentru sănătatea copiilor” în iulie 2022. „Consecințele vor fi măsurate în vieți,” a avertizat ea atunci.
Pertussis, care poate induce accese de tuse atât de violente încât pacienții și-au rupt coastele, a revenit la nivel global. Decesele, de obicei la bebelușii mici care au dificultăți în a respira, au fost raportate în China, Filipine, Marea Britanie, Republica Cehă și Țările de Jos (Olanda - n.r.). Canada, Africa de Sud, Bolivia, SUA, Malaezia și Israel au înregistrat toate focare în creștere.
Rujeola — identificată printr-o erupție cutanată distinctivă, tuse și febră care poate fi mortală pentru copiii mici — este un virus extrem de contagios, necesitând o rată de vaccinare foarte ridicată, de aproximativ 95%, la copiii mici pentru a-i opri răspândirea.
Impactul economic al bolilor post-COVID - concedii medicale mai dese și mai lungi
Starea de boală constantă deja își pune amprenta asupra afacerilor și economiei. Aproape unul din trei angajați americani în joburi de birou a luat cel puțin o zi de concediu medical în 2023, conform companiei de salarizare Gusto, o creștere de 42% față de 2019. Și când au lipsit de la muncă, au lipsit mai mult, cu o absență medie în creștere cu 15%. Și un studiu din Marea Britanie a constatat că absențele de la locul de muncă sunt la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, cu angajații lipsind în medie aproape opt zile în ultimul an, față de șase înainte de pandemie.
Metodologia
Bloomberg News a colaborat cu Airfinity pentru a pune pe hartă reapariția post-pandemică a 13 boli infecțioase. Dimensiunea creșterii este determinată de raportul dintre cazurile maxime raportate într-o perioadă post-pandemică (începând cu 2022) comparativ cu incidența anuală maximă pre-pandemică între 2017 și 2019. Anul de referință pentru pertussis în unele țări poate fi stabilit la o dată anterioară pentru a surprinde cel mai recent focar înainte de pandemie. Analiza include varicela, holera, dengue, rujeola, pneumonia cu micoplasma, parvovirusul B19, Streptococcus grupa A invaziv, pertussis, gripa, RSV, poliovirus sălbatic tip 1, poliovirus derivat din vaccin și tuberculoza. Harta globală a creșterii ilustrează doar șase boli cu cele mai notabile reapariții.
Datele de până acum au fost incluse în cercetare, deoarece cazuri semnificativ mai mari sunt înregistrate pentru anumite boli în 2024 decât în oricare alt an inclus în studiu. Analiza, la data de 1 iunie, se bazează în mare măsură pe datele raportate de țări sau regiuni și poate să nu fie exhaustivă.