Demersurile realizate de MAI pentru accederea României în Programul Visa Waiver. Când vom putea merge în SUA fără viză

redactia.digieconomic Data publicării:
viza sua
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță miercuri că a întreprins o serie de demersuri pentru accederea României în Programul Visa Waiver, care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească timp de 90 de zile în Statele Unite pentru turism, afaceri sau tranzit fără viză.

Ultima evaluare pentru includerea în programul Visa Waiver va avea loc la finalul lunii octombrie, iar condițiile pentru accedere sunt îndeplinite, în special condiția esențială de a avea o rată de refuz sub 3%.

Printre măsurile adoptate de MAI se numără încheierea Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei (EBSP) cu SUA, ce permite schimbul automatizat de date și informații în timp real, facilitând astfel verificările la frontieră, investigarea infracțiunilor și prevenirea criminalității; implementarea Programului Automated Targeting System - Global (ATS-G), un instrument avansat pentru screening-ul călătorilor şi detectarea persoanelor cu risc de securitate ridicat; şi consolidarea integrităţii procesului de eliberare a documentelor de călătorie.

De asemenea, a fost introdusă biometria în procesul de acordare a cetățeniei române și a fost intensificată cooperarea cu poliția din SUA.

„Demersurile Ministerului Afacerilor Interne au avut drept scop și au contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea criteriilor pentru accederea României în Programul Visa Waiver al SUA. Acțiunile desfășurate la nivelul MAI, precum și colaborarea strânsă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu partenerii americani, ne aduc mai aproape de momentul în care cetățenii români vor putea călători fără viză în Statele Unite”, arată MAI.

În luna iunie, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, susținea că România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver.