Condițiile meteo dictează cursul agriculturii. Fermierii vor primi sprijin finaniciar de la UE dacă sunt afectați de intemperii
Comisia Europeană a hotărât circumstanțele în care sectorul agricol din uniune va primi sprijin financiar în cazul unor fenomene meteorologice imprevizibile şi extreme.
Comisia Europeană urmăreşte să ofere siguranţă fermierilor afectaţi de condițiile meteorologice neprielnice care periclitează desfășurarea și dezvoltarea activităților agricole. Astfel, autoritățile au clarificat utilizarea conceptului de forţă majoră.
Toți cei care nu au putut să îndeplinească cerinţele din cadrul politicii agricole comune (PAC) pe fondul unor evenimente excepţionale şi imprevizibile aflate în afara controlului lor, precum secetele, inundaţiile, nu vor pierde sprijinul oferit prin acest program.
"Am depus eforturi susţinute pentru a aborda preocupările fermierilor cu privire la reducerea birocraţiei şi la o mai mare flexibilitate. Agricultura este una dintre profesiile cele mai expuse la schimbările climatice şi la consecinţele acestora. Având în vedere fenomenele climatice extreme neprevăzute, fermierii riscă să piardă tot ceea ce au lucrat. Clarificarea noastră oferă certitudinea că aceştia ar putea primi în continuare plăţile din cadrul PAC, chiar dacă nu sunt în măsură să îşi îndeplinească toate obligaţiile obişnuite. Nu este nevoie de îngrijorări suplimentare atunci când ne confruntăm cu dezastre naturale dramatice", susține Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură.
Deoarece constituie o excepţie de la respectarea strictă a obligaţiilor legate de plăţile din cadrul PAC, această decizie se aplică pentru fiecare exploataţie agricolă afectată de fenomenele climatice nefavorabile. Prin urmare, fermierii situaţi în zonele expuse dezastrelor naturale nu vor mai fi nevoiți să completeze cereri individuale sau să furnizeze dovezi suplimentare pentru îndeplinirea condiţiilor de forţă majoră. Acest domeniu de aplicare extins va reduce sarcina administrativă pentru fermieri şi autorităţile naţionale, facilitând astfel un răspuns rapid din partea statelor membre.