Compensații pe litrul de motorină de la guvern. Cine și în ce condiții le poate obține

Adam Gheorghe Data publicării:
Motorina
Foto: Profimedia

Guvernul va restitui operatorilor de transport rutier, licențiați în România, suma de 13 bani pe litrul de motorină achiziționată. Guvernanții susțin că această măsură va duce la stoparea creșterii tarifelor de transport rutier de mărfuri sau persoane, care determină majorarea costurilor și pentru alte produse și servicii.

Beneficiari sunt operatorii licențiați care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri cu autovehicule cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone, precum și cei care desfășoară activități de transport de persoane, regulat sau ocazional, cu excepția transportului public local de persoane. Compensarea creșterii accizei la motorină se realizează prin restituirea trimestrială a 13 bani/litru.

Ajutorul se acordă până la data de 31 decembrie 2024, iar bugetul total maxim estimat este de 180 de milioane lei. Plata ajutorului se face trimestrial, în baza unei cereri de compensare. Administrator al schemei de ajutor de stat este Autoritatea Rutieră Română – ARR.

Condiții

Sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorină, următoarele condiții:

a) dețin licență comunitară eliberată în România;

b) dețin cel puțin un vehicul eligibil;

c) nu sunt declarați inactivi sau nu se află în inactivitate temporară;

d) nu beneficiază de alte compensații pentru transport cu vehiculele eligibile;

e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;

f) nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate;

g) nu se află în procedură de executare silită, în insolvență, dizolvare, închidere operațională sau lichidare;

h) nu au beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile;

i) alimentează vehiculele eligibile după cum urmează:

- de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați în calitate de comercianți de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor;

- din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

Operatorii economici trebuie să țină în format electronic evidența intrărilor/ieșirilor de combustibil aferente fiecărui rezervor propriu.

Din evidență trebuie să rezulte cantitățile de combustibil cu care au fost alimentate vehiculele eligibile în cursul trimestrului care face obiectul cererii de compensare a creșterii accizei pentru motorină.

De asemenea, pentru rezervoare operatorii economici trebuie să dețină certificate de calibrare eliberate de Biroul Român de Metrologie Legală sau de un laborator de metrologie agreat de acesta, iar rezervoarele să fie dotate cu dispersoare electronice pentru distribuție.

Prin dispersor electronic pentru distribuție se înțelege pompa de combustibil care are integrat un debitmetru electronic și are cel puțin următoarele specificații tehnice:

1. Accesul se realizează prin cheie magnetică sau cod PIN;

2. Există posibilitatea de a introduce numărul de înmatriculare al vehiculului și kilometrajul înainte de a alimenta;

3. Există posibilitatea înregistrării datei și orei la care se face alimentarea;

4. Dispune de o memorie locală care înregistrează alimentările, iar datele se transferă pe unități electronice de stocare cu ajutorul unei chei magnetice sau direct prin cablu cu ajutorul unui convertor;