Clauza de confidențialitate a salariului va fi interzisă. Nouă directivă UE
O directivă UE desființează clauza de confidențialitate a salariului în numele principiului egalității de remunerare pentru pentru o muncă de aceeași valoare între femei și bărbați. Angajatorii vor fi obligați să facă toate salariile transparente și vor exista și instituții de asigurare a respectării legii. Actul mai spune că nu pot fi diferențe salariale mai mari de 5% între sexe pentru aceeași muncă.
Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European urmărește stabilirea unor standarde de transparență salarială, prin:
- introducerea unor obligații de raportare pentru marii angajatori cu privire la egalitatea de remunerare
- reglementarea dreptului angajaților la informații din partea angajatorului cu privire la nivelul lor salarial și la nivelurile salariale medii;
- crearea unor mecanisme care îmbunătățesc aplicarea principiului egalității de remunerare și munca de aceeași valoare.
Termenul de transpunere a Directivei este 7 iunie 2026. Avocata Anca Atanasiu, Senior Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, a făcut o analiză a implicațiilor noilor obligații impuse angajatorilor.
Transparența salarială înainte de angajare - angajatorii vor furniza candidaților informații privind nivelul inițial al salariului sau intervalul aferent în cadrul căruia acesta se poate stabili. Anunțurile de angajare trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului.
Transparența salarială după angajare - angajatorii vor fi obligați să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale.
Munca de aceeași valoare – are la bază criterii nediscriminatorii, obiective și neutre din punctul de vedere al genului: competențele, efortul, responsabilitatea, condițiile de muncă și orice alți factori relevanți.
Interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului - Salariații nu vor mai putea fi împiedicați să divulge informații despre remunerația lor. Totuși, angajatorii vor putea solicita salariaților să le utilizeze numai în scopul de a-și exercita dreptul la egalitatea de remunerare.
Nu pot exista diferențe salariale mai mari de 5%
Angajatorii vor fi obligați să raporteze organismului de monitorizare competent (care încă nu a fost creat în România) date referitoare la discrepanțele salariale dintre femei și bărbați. O diferență a nivelului salarial mediu între angajații de gen feminin și masculin de cel puțin 5% în cazul oricărei categorii de salariați, nejustificată obiectiv și neremediată în termen de 6 luni de la data transmiterii raportării va atrage necesitatea demarării unei evaluări comune, prin cooperarea angajatorului cu partenerii sociali.
Acțiuni în instanță și despăgubiri
Salariații care se consideră nedreptățiți ca urmare a nerespectării principiului egalității de remunerare se vor putea adresa instanței de judecată, prezentând fapte referitoare la existența discriminării directe sau indirecte.
Despăgubirile trebuie să includă recuperarea integrală a plăților restante și a primelor sau a plăților în natură aferente, despăgubiri pentru oportunitățile pierdute, prejudicii morale, orice prejudiciu cauzat de alți factori relevanți, precum și dobânzi de întârziere.