Cecetarea paneuropeană în domeniul geneticii va permite românilor să beneficieze de servicii medicale mai bune
România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităţilor ţării în cercetarea avansată pe acest domeniu, informează printr-un comunicat, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).
În cadrul proiectului vor participa două instituţii din MCID: Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
"Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de date genomice va implementa iniţiativa europeană 1+ Million Genomes (1+MG), al cărei obiectiv este de a permite accesul securizat la datele genomice din întreaga Uniune Europeană, pentru a promova cercetarea şi îngrijirea personalizată peste tot în Europa. Pentru români, acest lucru înseamnă acces la rezultatele cercetării de vârf şi servicii medicale mai bune", susține Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
MCID precizează că extinderea proiectului reprezintă un pas către asigurarea accesului securizat la date genomice umane de înaltă calitate şi la datele clinice corespunzătoare în toată Europa, prin crearea unei infrastructuri de date transfrontaliere.