Ce orașe europene au luat măsuri împotriva închirierilor pe termen scurt sau în regim hotelier
Multe orașe europene au declarat război închirierilor pe termen scurt din cauza turismului excesiv. Pe măsură ce locuitorii din orașele intens vizitate se plâng că sunt excluși de pe piața imobiliară, autoritățile municipale au impus limite sau chiar au interzis în totalitate închirierile pe termen scurt, în special de pe platforme online precum Airbnb.
Unele orașe au luat măsuri mai dure decât altele, iar unele inițiative au ajuns în instanță, scrie Politico.
Barcelona
Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a anunțat în iunie că al doilea cel mai mare oraș al Spaniei va interzice închirierile pe termen scurt destinate turiștilor până la sfârșitul anului 2028.
„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei”, a declarat Collboni. „Nu vor mai exista apartamente turistice în Barcelona: vom recupera cele 10.101 care există în prezent și le vom pune la dispoziția celor care vor să locuiască aici.”
Propunerea primăriei vine după o interdicție similară în Palma de Mallorca. Totuși, experții juridici avertizează că inițiativa Barcelonei ar putea duce la un proces lung, așa cum s-a întâmplat în Berlin.
Berlin
La un moment dat, capitala Germaniei avea unele dintre cele mai stricte reguli privind închirierile pe termen scurt. În 2016, a fost adoptată o lege cunoscută sub numele de „Zweckentfremdungsverbot”, care interzicea proprietarilor să închirieze întregul apartament sau casă, sub sancțiunea unor amenzi substanțiale.
Însă, în 2018, oficialii au relaxat restricțiile, după provocări juridice. Acum, proprietarii pot închiria întreaga proprietate, dar trebuie să obțină un permis, iar a doua locuință poate fi dată în chirie pe termen scurt pentru cel mult 90 de zile pe an.
Există limite similare în Munchen (opt săptămâni) și Stuttgart (zece săptămâni).
Amsterdam
Amsterdam este cunoscut și pentru turismul excesiv și lipsa locuințelor, devenind unul dintre cele mai scumpe orașe de locuit din Uniunea Europeană.
Acest lucru a determinat autoritățile orașului să ia măsuri în 2021, obligând toți proprietarii să își înregistreze proprietățile înainte de a le închiria turiștilor și limitând cele mai multe închirieri la 30 de zile pe an.
O încercare a consiliului de a interzice complet închirierile pe termen scurt în Districtul Roșu și alte părți din centrul orașului a fost anulată de o instanță olandeză, după ce un judecător a emis o decizie în favoarea proprietarilor.
Viena
Începând cu iulie 2024, proprietarii din Viena își pot da în chirie locuințele pentru doar 90 de zile pe an.
Aceștia pot solicita un permis dacă doresc să dea apartamentul sau casa în chirie mai mult timp și trebuie să îndeplinească anumite condiții – de exemplu, majoritatea unităților din clădire nu trebuie să fie închiriate turiștilor.
Nerespectarea acestei reguli și depășirea limitei de 90 de zile (inclusiv doar prin publicarea unui anunț online) pot duce la o amendă de până la 50.000 de euro.
Florența
Capitala regiunii italiene Toscana, cunoscută pentru numărul mare de turiști, a interzis noile închirieri pe termen scurt în centrul istoric al orașului și, în același timp, a încurajat proprietarii să închirieze pe termen lung prin reduceri de taxe.
Restricțiile, care au intrat în vigoare în octombrie anul trecut, pentru a reduce cele aproape 18.000 de închirieri pe termen scurt din oraș, au fost anulate de o instanță în iulie, înainte de a fi aparent restabilite.