Cadastru gratuit pe fonduri europene: cum pot beneficia cetățenii de pe urma proiectului
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe o suprafață de peste 6,4 milioane de hectare, din 1.969 de UAT-uri. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primăriilor. Cărțile funciare sunt eliberate gratuit pentru cetățeni.
Până în prezent au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități, în 280 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 28.000 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 6,1 milioane de hectare. Totodată, alte șapte comune au fost cadastrate cu fonduri europene.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 8,01 milioane de hectare (84%).
În total, ANCPI a eliberat peste 7,8 milioane de noi cărți funciare gratuit pentru cetățeni. Cei interesați să beneficieze de pe urma programului pot obține la liber cadastru de la primărie doar dacă se prezintă cu următoarele documente:
- titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care atestă proprietatea ca fiind personală;
- cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate;
- documentație cadastrală, în cazul în care terenul a fost intabulat anterior.
Foarte important, înainte de a face acest pas, trebuie să verificați dacă primăria de care aparțineți a primit fonduri pentru cadastrare grauită. De asemenea, trebuie să pregătiți actele necesare intabulării și să le înmânați echipei care va desfășura lucrările pe teren. Se subânțelege că la data în care sunteți programat pentru lucrări, trebuie să permiteți accesul echipei la locație.
Totodată, ar fi indicat să asistați executantul și să probați la final dacă datele din fișa prezentată după măsurători corespund realității. După afișarea rezultatelor lucrărilor de cadastru, este necesar să verificați dacă informațiile despre proprietatea sunt corecte.
Trebuie să luați în calcul că se pot întâmpla erori, și în această situație, va trebui să mergeți la primărie să depuneți o cerere de rectificare. Aveți la dispoziție 60 de zile de la data publicării documentelor tehnice ale cadastrului.
Stadiul lucrărilor desfășurate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară
În acest moment, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 528 de comune, dintre care 491 beneficiază de fonduri europene.
PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor. Stadiul actual al lucrărilor poate fi accesat de aici.