Boeing pledează vinovat în cazul accidentelor aviatice din 2018 și 2019, în care au murit 346 de oameni
Departamentul de Justiție SUA a anunțat că Boeing a fost de acord să pledeze vinovat în cazul accidentelor aviatice din 2018 și 2019, când defecțiuni ale avioanelor Boeing au dus la prăbușirea a două aparate de zbor, iar 346 de persoane și-au pierdut viața.
În urma înțelegerii cu autoritățile, Boeing va scăpa de urmărirea penală și va plăti amenzi totalizând 487 milioane de dolari SUA.
Potrivit CNN, această sumă este însă doar o fracțiune din cele 24,8 miliarde de dolari pe care aparținătorii victimelor celor două zboruri 737 Max - din 2018 și 2019 – le-au solicitat companiei Boeing. Familiile victimelor se opun acestui acord.
Înțelegerea stipulează că Boeing va trebui să opereze sub supravegherea unui monitor independent, care va fi ales de guvern, pentru o perioadă de trei ani.
Decizia este o lovitură puternică adusă reputaţiei companiei Boeing, cunoscută în trecut pentru calitatea şi siguranţa avioanelor sale comerciale. Dincolo de accidentele fatale ale avioanelor 737 Max, compania s-a mai confruntat cu o serie de probleme privind siguranța și calitatea avioanelor sale.
În ianuarie 2024, un panou de uşă s-a desprins din lateralul unui avion Boeing Max 9 al Alaska Airlines, la o altitudine de circa 5.000 de metri, lăsând o gaură dreptunghiulară în avion de dimensiunea unui frigider. În final, aparatul de zbor a aterizat în siguranţă, cu toţi cei 171 de pasageri şi şase membri ai echipajului la bord. Şapte pasageri şi un însoţitor de bord au suferit răni uşoare.
TAROM a semnat recent un contract de leasing pentru achiziţia a două aeronave Boeing 737 MAX 8 cu CDB Aviation, subsidiara irlandeză a CDB Financial Leasing Co. Ltd, a anunţat miercuri compania. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, cele două aeronave fac parte din procesul de modernizare a flotei TAROM şi vor fi livrate în perioada decembrie 2025 - ianuarie 2026. Noile aeronave Boeing 737 MAX 8 vor avea o capacitate de 189 de locuri şi vor contribui la standardizarea flotei TAROM, permiţând atât oferirea unor servicii de calitate superioară călătorilor, cât şi o reducere semnificativă a costurilor de operare ale companiei.