BCE: Numărul de bancnote euro contrafăcute, puse în circulație, rămâne scăzut. Cum recunoaștem falsurile

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
euro fals
sursa: profimediaimages.ro/

În 2023, au fost retrase din circulație 467.000 de bancnote euro false, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE). Deși specialiști susțin că bancnotele euro sunt un mijloac de plată sigur și veritabil, cele mai falsificate valori în proporție de peste 70% au fost 20 și 50 de euro. Autenticitatea monedei unice poate fi verificată prin câteva metode exacte.

Aproximativ 467.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2023, potrivit unui raport al BCE. Posibilitatea de a intra în posesia unui fals este redusă, deoarece numărul bancnotelor veritabile aflate în piață depășește pe cel al banilor contrafăcuți. De obicei, falsurile sunt ușor de detectat pentru că sunt imitații slabe ale variantelor autentice și caracteristicile de securitate imprimate pe euro nu pot fi replicate. 

Totuși, dacă aveți suspiciunea că ați primit o bancnotă suspectă, există mai multe metode de verificare. Un prim pas ar fi să comparați direct cu o alta despre care aveți certitudinea că este adevărată. Calitatea hârtiei diferă, filigranul are anumite reflexii la lumină, banda de securitate traversează pe orizontal banul și este vizibilă, scrisul în relief dar și alte caracteristici unice pentru a putea face diferența le puteți consulta în acest ghid realizat de BCE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cele mai falsificate bancnote la nivelul Uniunii Europene (UE) au fost cele cu valorile de 20, respectiv 50 de euro și au reprezentat peste 70% din totalul banilor falși identificați la nivelul anului trecut. Majoritatea banilor falși, în proporție de 97,2%, au fost găsiți în țări din zona euro, în timp ce 1,9% au fost recuperați din state membre UE în afara zonei euro și 0,9% din alte părți ale lumii.

bani falsi bce
Procentul banilor falși aflați în circulație în 2023. sursa: captură ecran BCE

Dacă suspiciunile vă sunt confirmate, trebuie să predați imediat valutele falsificate la poliție sau bancă. Indiferent de sumă, nu repuneți banii falși în circulație pentru că veți intra sub incidența legii și pentru astfel de delicte pedepsele sunt aspre. În acest sens, în conformitate cu legea 286/2009 din Codul Penal, articolul 310, alineatele 1, 2 și 3, inclusiv tentativa se sancționează și cuantumul pedepsei este cuprins între 3 și 10 ani de închisoare.