ANPC: Atenție la mărțisoarele false! Nu toate tarabele au autorizație
Mărfurile contrafăcute de pe piață nu au ocolit ziua festivă de 1 Martie. De generații, românii oferă un mărțișor cadou pentru a marca venirea primăverii. Unele mărțișoare oferite sunt bijuterii din aur sau argint și devin o reală problemă atunci când nu sunt făcute din metal prețios dar vândute ca atare.
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţionarea bijuteriilor oferite de comercianți cu ocazia primei zile din luna lui Mărţişor.
"În primul rând este foarte important de unde alegem să le cumpărăm. Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate cu ocazia zilei de 1 Martie.
Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.
Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colţ de stradă şi costă câţiva lei", a declarat Paul Anghel, citat de Agerpres.
Pe piaţă există obiecte acoperite cu un strat subţire de metal preţios, dar acestea nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.
Pentru a evita situațiile neplăcute, cumpărătorii sunt sfătuiți să țină cont de următoarele aspecte la achiziţionarea mărţişoarelor tip bijuterie:
- să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
- să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu: detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc.), datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziţionează produsul;
- să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;
- să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;
- să verifice politica respectivului operator economic de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.
De asemenea, ambalajul contează foarte mult şi cumpărătorii sunt sfătuiți să nu achiziţioneze mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat.