UPDATE Act important pe masa guvernului: Românii, la un pas să nu mai poată călători în străinătate cu cărțile de identitate

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Sursa: profimediaimages.ro

UPDATE 17:46, 28 decembrie 2024: Guvernul a aprobat în ultima ședință a anului o Ordonanță de urgență care a înlăturat pericolul interzicerii călătoriei în străinătate doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2024. A modificat prin OUG art.13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 care interzicea acest lucru de la 1 ianuarie 2024. 

 

Știrea inițială: 

Legislația națională actuală permite călătoriile „doar cu buletinul” în UE și alte state doar până la 31 decembrie 2023. Există riscul ca, pe de o parte, călătorii români fie să nu mai poată pleca din țară, fie să nu se mai poată întoarce în România din 1 ianuarie 2024. Actul salvator e azi pe masa guvernului sub forma unei ordonanțe de urgență, de data aceasta, urgență reală.

Aceasta, deoarece alineatul 3 al articolului 13 din OUG 97/2005 prevede în mod expres că aceste cărți de identitate constituie documente de călătorie doar dacă sunt emise până la data de 31 decembrie 2023.

Reglementarea a fost gândită în 2005, probabil, în ideea că până la 31 decembrie 2023, mai toți românii vor avea cărți electronice de identitate. Evident, nu este așa, proiectul pilot a fost lansat în 2021 în județul Cluj, iar până în vara acestui an acesta au fost eliberate 11.342 de cărți de identitate cu cip, dar numai în acest județ. Abia din 2024 va fi inițiată extinderea la nivel național a emiterii de cărți electronice de identitate.

Noul act de identitate va avea în memoria cipului fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital şi toate datele care sunt tipărite pe act. Locul naşterii nu va mai fi inscripționat, nici adresa de domiciliu, aceste informații fiind memorate pe cip. Dacă titularul își schimbă adresa, actul nu se va schimba, ci doar conținutul informațiilor în format electronic, cu ajutorul unei aplicaţii ce urmează a fi lansată și nu va mai fi necesară prezența la ghișeul pentru evidența populației. Toate acestea ar urma să intre în vigoare la nivel național din 2024.

Revenind în prezent, Guvernul vrea să elimine riscul îngrădirii dreptului la liberă circulație al românilor, inclusiv al celor care nu s-ar mai putea întoarce acasă din străinătate după revelion, În ședința de azi, ultima din acest an, Executivul are în vedere adoptarea unui act normativ cu efect imediat, prin care prevederea „Cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie...” din OUG 97/2005, va fi avea forma „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie...” .

Mergând pe firul procesului legislativ ulterior publicării OUG 97/2005, se poate constata că a fost unul dintre cele mai „perfectibile” acte normative din istoria recentă a legislației românești. Chiar în anul intrării în vigoare, această ordonanță a fost modificată consistent prin Legea 290/2005 (prin noi prevederi aplicabile actelor de identitate), urmată de alte modificări stabilite prin OUG 83/2006 (privind datele personale).

Au urmat alte modificări succesive ale OUG 97/2005, doar în anul 2007 fiind adoptate legi pentru completarea și modificarea acestei ordonanțe:

  • Legea 53/2007 (date referitoare la domicilii anterioare ale cetățenilor),

  • Legea 241/2007 (abrogare scutiri sau exonerări de la plata taxelor vamale),

  • Legea 252/2007 (acte de identitate pentru românii din străinătate).

O penultimă modificare directă (indirect au mai fost două, care se refereau la abrogarea prevederilor privind cartea de alegător, respectiv la modificarea titulaturii Ministerului Internelor) a acestei ordonanțe a fost adoptată prin Legea 243/2009, în care se amintea, pentru prima dată, de cărțile electronice de identitate, la care se adăugau noi prevederi privind preschimbarea cărții de identitate, dobândirea celei provizorii, organizarea centralizată a Registrului Național pentru Evidența Populației și multe altele.

Așadar, ultima modificare, cel puțin în acest an, a OUG 97/2005, va avea loc azi, în ședința de guvern, ceea ce va permite exercitarea dreptului la libera circulație de către cetățenii români și după 1 ianuarie 2024.