Regatul Unit ar putea deveni cea mai mare piață europeană pentru vehicule electrice, dar provocările rămân în picioare
Regatul Unit a devenit pentru prima dată una dintre cele mai mari piețe de mașini electrice din Europa, pe fondul unei creșteri masive a vânzărilor, în contextul înăspririi legislației privind atingerea obiectivului de zero emisii de carbon. Deși țara a înregistrat vânzări record în 2024, acest succes a venit cu un cost considerabil, sub forma unor reduceri mari oferite de producători.
Creșterea vânzărilor a făcut ca Regatul Unit să devină unul dintre liderii globali în adoptarea mașinilor electrice, deși rămâne în urma Norvegiei și Chinei.
Potrivit Societății Producătorilor și Comercianților de Autovehicule (SMMT), aproximativ 381.970 de mașini complet electrice au fost vândute anul trecut în Regatul Unit, o creștere de 21,4% față de anul precedent.
Vânzările de vehicule electrice hibride au crescut, de asemenea, cu 9,6%, ajungând la 261.398 de unități, iar vânzările de vehicule hibride plug-in au sărit cu 18,3%, totalizând 167.178 de unități.
Cu toate acestea, în pofida creșterii vânzărilor, mașinile complet electrice au reprezentat doar 19,6% din piața auto în 2024, sub ținta de 22% stabilită de Guvern.
Cota mașinilor pe benzină în vânzările din Regatul Unit a scăzut la 52,2%, în timp ce vânzările de mașini diesel au scăzut de la 31% în 2018 la doar 6,3% în 2024, scrie The Guardian.
Piața mașinilor verzi crește
Unul dintre principalele motive ale creșterii vânzărilor a fost reprezentat de reducerile substanțiale oferite de producători, ca urmare a implementării de către Guvernul britanic a unor ținte și mandate stricte privind vânzările de vehicule electrice.
Politica pentru vehicule cu emisii zero (ZEV), intrată în vigoare în ianuarie 2024, a impus ca 22% din toate vânzările de mașini noi să fie electrice. În 2025, ținta este așteptată să crească la 28% din vânzările de mașini noi, potrivit Euronews. De asemenea, politica prevedea amenzi severe de 15.000 de lire sterline pentru fiecare vehicul cu motor cu ardere internă vândut peste limita permisă.
Provocări pentru sustenabilitatea pieței
Reducerile masive au stârnit îngrijorări legate de sustenabilitatea pe termen lung. Producătorii auto au cheltuit aproximativ 4,5 miliarde de lire sterline în reduceri în 2024, echivalentul unei tăieri de preț de aproape 12.000 de lire sterline per mașină electrică.
Mai mulți producători, printre care BMW, Mercedes-Benz, Honda, Stellantis, Ford și Jaguar Land Rover, și-au exprimat temerile că aceste reduceri nu pot fi menținute pe termen lung și că există riscuri de închideri ale fabricilor, concedieri sau alte măsuri de tăiere a costurilor.
Cererea de la consumatorii privați rămâne slabă, majoritatea achizițiilor venind din partea companiilor.
Mai mult sprijin pentru consumatori
În octombrie 2024, SMMT și 12 companii auto au trimis o scrisoare deschisă Guvernului britanic, solicitând mai multe stimulente pentru consumatorii privați.
„Un an record pentru înmatriculările de vehicule electrice subliniază angajamentul producătorilor de a decarboniza piața auto, oferind mai multe opțiuni, o autonomie mai bună și o accesibilitate crescută.
Acest succes a avut un cost uriaș. Avem nevoie de rezultate rapide din revizuirea reglementărilor și de sprijin urgent pentru consumatori. Altfel, investițiile în industria auto, locurile de muncă și obiectivele net zero sunt în pericol”, a declarat Mike Hawes, CEO al SMMT.