Probleme pentru mediul de afaceri din Turcia: crește numărul de insolvenţe pe fondul dificultăţilor economice
În urma efortului de înăsprire a politicii monetare, care durează de mai mult de un an şi include o dobândă de referinţă de 50%, pentru a pune capăt mai multor ani de inflaţie galopantă, mediul de afaceri se confruntă cu o criză. Tot mai multe companii din Turcia își dau afară angajații pentru a reduce o parte din costurile care au explodat în toată țara și au generat un val de falimente și închideri.
Mii de companii sunt afectate de o inflaţie care a ajuns la 75% la începutul anului, de o liră supra-evaluată, majorarea preţurilor la electricitate şi gaze şi diminuarea comenzilor la export.
„Comenzile se reduc în fiecare zi, pentru că ne pierdem competitivitatea… şi cred că vor scădea şi mai mult”, a declarat Dogan Duman, care deține de 27 de ani o fabrică de textile în Corum și care acum lucrează la 60% din capacitate şi cu 210 angajaţi. Recent, antreprenorul a concediat cel de al treilea val de angajaţi pentru a-şi reduce costurile, scrie Reuters.
Turcia este unul din primii cinci producători mondiali de haine şi un furnizor important pentru mărcile de top din Europa. Însă în pofida avantajului oferit de proximitatea de Europa, Duman spune că majorarea costurilor cu energia, mâna de lucru şi cursul de schimb l-au plasat în urma rivalilor din Vietnam şi Bangladesh.
„Având în vedere cursul de schimb al lirei şi prognozata majorare a salariului minim anul viitor, nu cred că vom putea concura”, spune Duman.
Potrivit datelor Uniunii camerelor de comerţ din Turcia, aproape 15.000 de firme şi-au închis porţile în primele şapte luni ale anului, în creştere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut. Alte date sugerează că stresul insolvenţei se agravează.
Portalul konkordatotakip.com spune că 982 de companii au obţinut protecţia tribunalului faţă de datornici în primele opt luni ale anului, aproape dublu faţă de numărul total înregistrat anul trecut. Companiile de construcții și textile sunt responsabile pentru majoritatea acestor cereri de plasare în insolvenţă.
Insolvenţele au, de asemenea, efecte secundare, încetinind sau oprind plăţile în întreaga economie şi majorând rata şomajului.
„Ar putea exista costuri mari. În încercarea de a salva o companie, zeci de firme creditoare ar putea ajunge într-o situaţie dificilă”, spune Erdal Bahcivan, preşedintele Camerei de comerţ şi industrie din Istanbul.
Unii economişti spun că, având în vedere instrumentele agresive utilizate pentru a lupta cu inflaţia, creşterea şomajului şi insolvențelor sunt aproape o certitudine.
Ultima majorare a salariului minim din Ankara a fost de 17.002 lire ($500) în ianuarie, ceea ce reprezintă o creștere de 100% față de anul anterior și 500% față de sfârșitul lui 2021, când o prăbușire istorică a lirei a zguduit Turcia.
Prețurile la gaz și electricitate au crescut de aproximativ șapte ori și respectiv de trei ori din 2021 pentru micii și mijlocii producători.
Costurile totale de producție ale Turciei sunt acum cu aproape 40% mai mari decât în țările asiatice concurente, conform interviurilor cu exportatorii, care blamează și barierele în accesul la finanțare și capitalul de lucru în scădere.