Probleme grave la combinatul de la Galați: angajații nu și-au primit beneficiile, salariul întârzie

G.C. Data publicării: Data actualizării:
liberty galati
sursa: shutterstock.com/

Combinatul siderurgic Liberty Galați se află într-o poziție dificilă, cu probleme financiare bine-cunoscute atât în România, cât și pe plan internațional. Confruntându-se cu o piață dificilă, inundată de oțel ieftin din Asia și cu provocările războiului din Ucraina, asemenea celorlalți jucători siderurgici din lume, compania este nevoită acum să gestioneze și o criză internă.

Mai multe persoane din interiorul companiei au declarat pentru DigiEconomic faptul că drepturile lor, asigurate prin contractul colectiv de muncă, nu au fost respectate. Aceștia au menționat dreptul la 9-20kg de pui, pe lună, pe care nu l-au primit de trei luni (această cotă este calculată în funcție de zilele lucrate și zona de activitate), banii pentru transport/navetă, care nu au mai fost virați de două luni, iar pe luna în curs nu au fost virate tichetele de masă. De asemenea, avansul (parte din salariu), care trebuia să fie virat în conturile angajaților luni, nu a fost plătit. 

„Angajații primesc mesaje zilnice că vor primi drepturile ziua următoare și tot nu primesc nimic”, ne-a transmis un angajat Liberty Galați.

Mai mult, se zvonește că transportul asigurat de companie - convențiile - nu vor mai funcționa, întrucât Liberty are datorii și la acest furnizor. În cazul firmei de pază, situația este similară.

Potrivit informațiilor DigiEconomic, angajații au vrut să înceapă miercuri un protest, însă conducerea a transmis ca „nu sunt bani”, iar la clădirea Turn, acolo unde sunt birourile centrale, „nu au cu cine să vorbească”. În schimb, au primit un mesaj intern în care era menționat faptul că se depun toate eforturile pentru ca situația să fie deblocată, iar salariile și tichetele de masă vor fi plătite din „creditul substanțial” aprobat de Guvernul României „pentru capitalul nostru de lucru”, bani cu care „vom începe pregătirile pentru reluarea operațiunilor de producție”. 

De menționat este că, pe data de 15 noiembrie, a fost semnat protocolul deschiderii negocierilor contractului colectiv de muncă.

Potrivit europarlamentarului gălățean Dan Nica, Liberty Galați va beneficia de un împrumut de stat în valoare de 750 milioane de lei, în cadrul unor mai ample măsuri de sprijin pentru sectorul industrial, convenite între Guvern și Comisia Europeană, ce vizează reducerea emisiilor de carbon, în paralel cu păstrarea competitivității economice a sectoarelor energointensive.

În acest context, un reprezentant al companiei Liberty Galați a declarat vineri pentru ziarul local Viața Liberă: „Industria siderurgică europeană, în special în România, traversează cele mai dificile condiții de piață din 2015 până astăzi, fiind afectată de numeroase provocări în contextul războiului din Ucraina, inclusiv prețul crescut al energiei și materiei prime, întreruperea lanțului de aprovizionare, scăderea cererii și creșterea semnificativă a importurilor de oțel. În acest context economic și geopolitic, mulțumim Guvernului României pentru acest sprijin esențial și sperăm că autoritățile europene vor lua, de asemenea, măsuri reale pentru redresarea industriei noastre".

Cel mai mare producător de oțel din România a raportat anul trecut o pierdere de 2,2 miliarde de lei, aproape triplă în comparație cu cea din 2022, de 821,5 milioane lei.

Până la momentul publicării acestui material, compania nu a răspuns solicitării DigiEconomic pentru un punct de vedere.