O nouă lovitură pentru industria germană: Gigantul Thyssenkrupp va reduce cu 40% echipa din divizia siderurgică
Thyssenkrupp a dezvăluit noi planuri de a reduce forța de muncă din divizia siderugică cu 40%, o nouă lovitură pentru industria germană, aflată în dificultate. Compania și-a motivat decizia prin excesul de ofertă de oțel din Europa și „creșterea importurilor ieftine” din Asia.
Cel mai mare producător de oțel din Germania a anunțat luni că își propune „să taie aproximativ 5.000 de locuri de muncă până în 2030, prin ajustări în producție și administrație”, iar alte 6.000 de locuri de muncă „vor fi transferate către furnizori de servicii externi sau eliminate prin vânzarea unor divizii”.
Pe lângă reducerile de personal, Thyssenkrupp Steel Europe a declarat că intenționează să închidă un combinat și să reducă capacitatea de producție cu până la un sfert, ajungând la o capacitate de 8,7 - 9 milioane de tone, scrie Financial Times.
Companii precum Volkswagen și furnizorii auto ZF Friedrichshafen, Schaeffler și Bosch au anunțat în ultimele luni tăierea a zeci de mii de locuri de muncă, în timp ce avertizează asupra scăderii vânzărilor de mașini noi în Europa.
Piața auto europeană în declin — unde cererea din ultimii cinci ani a scăzut cu aproximativ 2 milioane de vehicule — a lovit producătorii de oțel și alți furnizori auto.
Planurile drastice de restructurare ale Thyssenkrupp Steel vin pe fondul încercărilor conglomeratului mamă Thyssenkrupp de a convinge grupul ceh al miliardarului Daniel Křetínský, EP Corporate Group, să își majoreze participația de 20% la 50% — un proces controversat care, în august, a determinat demisia a șapte directori, inclusiv a șefului diviziei de oțel, în semn de protest.
„Suntem conștienți că acest drum va cere mult de la mulți oameni, mai ales pentru că va trebui să tăiem un număr mare de locuri de muncă în următorii ani pentru a deveni mai competitivi”, a declarat Dennis Grimm, noul director executiv al diviziei de oțel.
Producătorul de oțel a spus că grupul EP susține planurile de restructurare.
Jürgen Kerner, vicepreședintele sindicatului IG Metall, care face parte din consiliul de supraveghere al Thyssenkrupp, a spus că, deși compania se confruntă cu o situație serioasă, planurile sale reprezintă „o declarație de război asupra forței de muncă”.